Kako izabrati odgovarajuće ulje

Kako izabrati odgovarajuće ulje

Kada pripremate hranu nije svejedno koje ćete ulje koristiti. Sve češće se, pored maslinovog i suncokretovog, u kuhinji upotrebljavaju i druga ulja. Bitno je znati da različite vrsta ulja imaju različite nutritivne vrednosti.

Neka druga ulja mogu poboljšati kvalitet jela. Evo šta biste trebali znati o njima.

Bademovo ulje

Ovo ulje ima veći niz kvalitetnih sastojaka i koristi se u proizvodima za lepotu. Obiluje cinkom, magnezijumom, gvožđem i kalcijumom. Sadrži i dosta vlakana, a koristi se za pečenja, pripremu soseva i obogaćivanje ukusa jela. Ako pripremate namirnice na visokim temperaturama, koristite rafinirano bademovo ulje.

Kokosovo ulje

Nutritivno bogato ulje izraženog ukusa poznato je po svom blagonaklonom delovanju na zdravlje kože i kose, pa se koristi i za probavne smetnje. Dobar je izbor za pečenje ribe, prženje, pripremu peciva i kuvanih jela.

Suncokretovo ulje

Bogato je masnim kiselinama i vitaminom E kao i antioksidansima koji čuvaju zdravlje. Koristite ga za pečenje i pripremu salatnih testenina. Čest je odabir, jer nema izražen miris a i finansijski je prihvatljivije.

Susamovo ulje

Ovo ulje jedna od najzdravijih alternativa biljnim uljima. Ima bogat okus i koristi se prvenstveno u pripremi azijske kuhinje. Obiluje esencijalnim vitaminima, masnim kiselinama i mineralima poput cinka, bakra, kalcijuma i magnezijuma. Idealno je za prženje i pripremu soseva i salata.

Ulje semenki koštica grožđa

Kao i sva druga ulja od semenki, i ulje od koštica grožđa bogato je Omega 6 i Omega 3 masnim kiselinama, oleinskom kiselinom i vitaminom E. Hladnoceđeno, kao dresing za salate ili bareno povrće, pomaže smanjenje nivoa lošeg holesterola u krv i triglicerida. Osim toga, utiče na podizanje dobrog holesterola. Zbog visokih koncentracija vitamina E i oleinske kiseline, ovo ulje je rezistentno na visoke temperature i pogodno je za prženje. Temperatura  na kojoj gubi pozitivna svojstva je 216° C.

Maslinovo ulje

Kod nas vlada mišljenje da maslinovo ulje nije dobro za prženje, što je sasvim pogrešno. Maslinovo ulje je sastavljeno od oleinske kiseline i vitamina E, što ga čini rezistentnim na visoke temperature i odličnim izborom za prženje. Njegova tačka pregrevanja je 180° C. Namirnice jedva da ga upijaju, tako da ne dolazi do promene ukusa.

Zatvoreno za komentare.