Evo zašto ne treba da bacate semenke iz lubenice

Evo zašto ne treba da bacate semenke iz lubenice

Tokom konzumiranja lubenice uglavnom svi ljudi sklanjaju semenke. Oni koji to ne čine jednim delom pomažu svojoj probavi, ali tako ne iskoriste sva njihova lekovita svojstva.

Foto: Pexels

Semenke lubenice treba da kuvate, sameljete ili ispečete kako biste došli do dragocenog sadržaja. U njima se nalaze dijetetska vlakna neophodna za normalan rad probavnog trakta, pomažu u slučaju pojave crevnih parazita, kao i u lečenju obolelih od žutice i upala u organizmu.

Sadrže supstancu citrulin koja deluje kao antioksidans, pospešuje širenje krvnih sudova i povoljno deluju u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pektoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Semenke lubenice su zdravi sastojak koji je posebno upotrebljiv za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Korišćenjem čaja od svežih semenki lubenice uklonićete kamen i pesak u bubrezima.

Evo i magičnog recepta:

Sveže semenke lubenice (4 supene kašike) izdrobite ili iseckajte mlinom, pa kuvajte 15 minuta u dva litra vode. Ovu količinu potrebno je rasporediti i popiti tokom dva dana, a treći dan se pravi pauza.

Proces se tako nastavlja nekoliko sedmica u istim intervalima – dva dana korišćenja sa jednim danom pauze.

Stručnjaci savetuju da tokom leta pripremite i nakupite dovoljnu količinu semenki kako bi ih imali raspoložive za dugotrajno korišćenje kada lubenice nisu dostupne.
Semenke lubenice se preporučuju i za jačanje srca kao i mišićne strukture u telu. Takođe, jačaju pamćenje i poboljšavaju koncentraciju.

Sjajan su izvor magnezijuma, gvožđa, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcijuma, mangana, niacina i poluzasićenih zdravih masnoća.

Zatvoreno za komentare.