Na ovaj način možete zaštititi svoju privatnost na Fejsbuku

Nije potrebno da napustite Facebook, ali bi trebalo da zaštitite bolje svoju privatnost isključivanjem ove opcije.

Nakon skandala sa Cambridge Analytica kompanijom, koji još uvek potresa Facebook, ali i pokreta #DeleteFacebook, vreme je da uradimo svi nešto da zaštitimo svoju privatnost, bez obzira na to koliko verujemo ili ne verujemo Facebook mreži. 

Zakerberg nije objasnio šta se tačno desilo niti je dao konkretne dokaze da će nas zaista zaštititi, mada su pomaci napravljeni, moramo da kažemo tako. Ipak, dok se novi servisi i pravila ponašanja za programere i kompanije na Facebook-u ne primene u praksi, za šta će biti potrebne nedelje, a možda i meseci rada, potrebno je da uradite sledeće – isključite Facebook platformu!

Isključivanjem Facebook Platform opcije isključićete najveći broj mogućnosti da neko neopaženo pristupi vašim podacima korišćenjem različitih Facebook aplikacija. Nakon isključivanja pomenute stvari nećete biti u prilici da koristite neke ili sve aplikacije na Facebook-u, ali ćete i dalje biti u mogućnosti da koristite Facebook za kačenje i gledanje slika, videa, statusa, dopisivanje i ostale društvene aktivnosti, kao i do sada.

Naravno Facebook Platform opcija je zakopana u dubokom podmeniju Podešavanja.

Kako da isključite Facebook Platform:

– Na telefonu otvorite opcije aplikacije klikom na tri crtice desno

– Spustite se do Settings & Privacy odeljka

– Prva opcija na listi Account Settings, uđite unutra

– Opet se spustite skroz dole i uđite u Apps

– Pronađite Platform opciju i uđite unutra

– Otvorite Edit polje

– Označite polje Turn Off Platform (trebalo bi da je plave boje)

– Vratite se korak unazad, u meni Platform

– U okviru opcije Game Invitations and App Notifications izaberite No

– Vratite se u prethodni meni Apps

– Uđite u karticu Apps other use

– Isključite sve podatke kojima aplikacije prijatelja pristupaju (svuda bi trebalo da je prazan prostor, bez zelene oznake štikliranog).

Nakon svega resetujte aplikaciju, koja će se s prvim sledećim uključivanjem učitavati nešto duže, dok se primene sve promene, koje ste upravo uneli.

Na ovaj način sprečili ste:

– Da aplikacije i sajtovi pristupaju vašim podacima

– Da delite podatke sa sajtovima i aplikacijama bez vašeg odobrenja

– Da sprečite aplikacije, igre i sajtove, koje koriste prijatelji preko Facebook mreže da pristupaju vašim podacima!

Pročitaj još