3 vrhunska recepta sa kojima možete iskoristiti jaja od Uskrsa

3 vrhunska recepta sa kojima možete iskoristiti jaja od Uskrsa

Vaskrs uvek sa sobom donese pregršt jaja na trpezi. Nešto se pojede, a dosta toga i ostane. 

I već danas možete da ih iskoristite za pripremu vrhunskih specijaliteta.

Salata sa jajima i cveklom

Potrebno je: 5 jaja, 200 g cvekle, 200 ml pavlake.

Priprema: Cveklu narendajte i pomešajte s pavlakom. Na tanjir servirajte cveklu u obliku gnezda, pa preko poređajte kuvana jaja presečena na pola.

Jaja na kraljevski način

Potrebno je: 8 jaja, 40 g maslaca, 150 g pirinča, so, peršun, 20 g rendanog parmezana.

Za sos: 50 g maslaca, 30 g brašna, 500 ml mleka, 1 kašika mešavine suvog začina, biber, limunov sok, 100 ml slatke pavlake.

Priprema: Oljuštite jaje. Posebno pripremite bešamel sos tako što ćete zagrejati maslac, umešati brašno i sasvim kratko propržiti. Zatom zalijte hladnim mlekom, dodajte začin i mešajući kuvajte oko pet minuta, dok se sos ne zgusne.

Dodajte malo limunovog soka, bibera i slatke pavlake. U posebnoj posudi na zagrejanom maslacu i kratko propržite pirinač, pa ga zalijte sa oko 300 ml vode, malo posolite i ostavite da se napola skuva.

Umešajte naseckani peršun i rasporedite pirinač u vatrostalnu posudu. Na njega poslažite uzdužno narezana jaja, sve prelijte pripremljenim sosom i pospite rendanim parmezanom. Zapecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Krompir čorba sa poširanim jajima 

Potrebno je: 4 krompira, 4 kobasice, 1 crveni luk, 5 jaja, 3 kašike brašna, 1 kašičica mlevene slatke paprike, ulje, peršun, 2 lovorova lista, 1 kašika mešavine suvog začina.

Priprema: Na ulju propžite sitno iseckan crveni luk, pa dodajte brašno i mlevenu slatku papriku, izmešajte i nalijte vode. Ubacite lovorov list i suvi začin. Zatim dodajte krompir koji ste iseckali na kockice.

Nakon 15 minuta dodajte kobasice izrezane na kolutove i kuvajte još oko 20 minuta. Kuvajte još 10 minuta i na kraju ubacite malo naseckanog peršuna. Pri kraju kuvanja dodajte iseckana kuvana jaja.

Zatvoreno za komentare.