Top 3 zemlje za vrhunski gastronomski užitak

Top 3 zemlje za vrhunski gastronomski užitak

Hrana je vitalna potreba svih nas, a ujedno i razlog postojanja takozvanog gastronomskog turizma. Potrebu za hranom imamo svi, ali nas ona ujedno i razlikuje. Gastronomski turizam je nastao upravo zbog ovih razlika: razlike između turista koji tokom putovanja jednostavno jedu jer moraju i gladni su i onih za koje gastronomija presudno utiče na izbor destinacije. Ovo su top 3 zemlje za vrhunski gastronomski užitak!


Foto: Pixabay



Kult kvalitetnih sastojaka i jedinstveni recepti svakog mesta naveli su mnoge da se upute na dalek put kako bi probali italijansku, meksičku, japansku, grčku i mnoge druge kuhinje. 


Gastronomsko turističko putovanje može uključivati i učešće na časovima kuvanja ili posete tradicionalnim proizvodnim jedinicama i prerađivačkim postrojenjima (mlekare, maslinjaci, fabrike konzervi, vinarije...).


Pored hrane, gastronomski turizam podrazumeva i uživanje u degustaciji tradicionalnih i lokalnih pića, pa tako turizam u svrhu degustacije vina ili posete vinarijama nazivamo i vinski turizam. Ljubitelji piva u Češkoj bi mogli da se upuste u pivski turizam, a ugostitelji u Srbiji mogli bi da patentiraju rakijski turizam.



Rastuća popularnost nacionalnih kuhinja kao što su Tajland, Indija, Meksiko i Kina u velikoj meri se pripisuje turizmu, s obzirom da su posetioci u ovim zemljama praktično ’osuđeni’ da probaju lokalnu hranu.


Turisti u Srbiji svakako bi trebalo da posete niške kafane sa srpskim specijalitetima, ali hajde da vidimo ko su prema UNESCO-u tri glavna igrača na svetskoj gastro sceni.


Ovo su 3 zemlje gde je vrhunski gastronomski užitak:


Francuska


Zemlja broj jedan u gastronomskom turizmu je Francuska. Mnoga jela potiču iz francuske kuhinje, a pronašla su svoje mesto u trepezarijama širom sveta, kao što su kroasani, palačinke, bageti, ratatuj i još mnogo toga. 


Francuska je takođe odgovorna za upravljanje prehrambenim jedinicama, jer prednjači u artiklima i načinu njihovog serviranja, ponašanju konobara i prezentaciji jela.



Francuski obrok treba da poštuje fiksnu strukturu, piše u istraživanju koje je sproveo UNESCO. Obrok počinje aperitivom (pića pre obroka) i završava digestivom (piće posle obroka), koji između sadrže najmanje četiri uzastopna sleda, odnosno predjelo, ribu i/ili meso sa povrćem, sir i desert.


Japan


U Japanu, a posebno u Tokiju, naći ćete najsvežiji suši na svetu


Izakaja barovi za opuštanje uz piće i grickalice, gyoza knedle, okonomiiaki palačinke, ramen supa, takoiaki loptice i drugi autentični recepti sa usponom japanskog gastronomskog turizma postali su poznati širom sveta.


Turska


Turska takođe ima mnogo lokalnih, a svetski popularnih jela kao što su Doner, Kebab, Imam Baildi i Baklava


Iako su ova jela zastupljena i u balkanskoj kuhinji, ona pripremljena u Turskoj imaju maltene potpuno drugačiji ukus. I ako već ni zbog čega drugog, ovu zemlju je vredno posetiti samo zbog fenomenalne hrane. 


Ako vam je ovaj članak probudio apetit, razmislite čija hrana vam najbolje „leži“ i već danas počnite da planirate putovanje.

Затворено за коментаре.