Međunarodni dan kafe – evo kakva je njena istorija i koja je idealna mera

Međunarodni dan kafe – evo kakva je njena istorija i koja je idealna mera

Kafa ujutru. Kafa na poslu. Kafa uz razgovor sa prijateljima. Za mnoge je kafa više od napitka, a samim tim zasluženo ima i svoj dan. Danas, 1. oktobra, se širom sveta obeležava Međunarodni dan kafe!


Foto: Unsplash



Smatra se da su svojstva zrna kafe prvi put otkrivena u Etiopiji. Zrna su zapravo koštice koje se nalaze u bobicama kafe ili trešnje. Priča seže u 9. vek i kaže da je pastir koza primetio njihov stimulativni efekat pomenutih koštica na svoje koze i počeo da eksperimentiše.


Ispijanje kafe je prvobitno postalo popularno u arapskom svetu, verovatno od oko 15. veka, a zatim se proširilo širom Azije, zatim u Italiju i širom Evrope i Amerike, a tako je došlo i do mnogih koji možda i u ovom trenutku dok čitaju ovaj tekst drže šoljicu kafe u rukama.


Međunarodni dan kafe je 2015. godine priznat kao proslava od strane Međunarodne organizacije za kafu. Pokrenut je u Milanu, u Italiji, kako bi se podigla svest o teškom položaju uzgajivača kafe i promovisala pravedna trgovina.



Kako se pravi idealna šoljica kafe?


Iako mnogi od nas misle kako ćemo ujutru što brže i što jednostavnije napraviti kafu sipajući vrelu vodu iz kuvala i napraviti šoljicu kafe što je brže moguće, postupak bi zapravo trebalo da bude promišljen.


Savršena mera kafe


Uz to, trebalo bi da pronađete savršeni odnos kafe i vode i tu količinu koristiti svaki dan. Na primer, dobar recept za kafu jeste 70 grama kafe na jedan litar vode. Vrelu vodu prelijte preko mlevenih zrna kafe, pomešajte nakon 30 sekundi i nakon četiri minuta možete da pijete kafu.


Važno je i gde držite kafu. Kafu bi uvek trebalo držati u čvrsto zatvorenoj činiji što dalje od frižidera. Vrlo je delikatna namirnica i trebalo bi da izbegavate prisustvo kiseonika, vlage ili mirise druge hrane.


Izvor: Magazin Novosti


Затворено за коментаре.