Šta nas od 8. maja očekuje u gradskom prevozu?

Šta nas od 8. maja očekuje u gradskom prevozu?

Na ulice grada će u petak, 8. maja, izaći 1.058 vozila za gradski prevoz. Koridorske linije, njih 34, koje su uvedene kao nužnost za prevoz zdravstvenih radnika i ljudi koji su imali radnu obavezu, funkcionisaće do petka.

Foto: Shutterstock

Od 8. maja, zaposleni će se prevoziti linijama javnog prevoza, uključujući i BG voz.

Linije će saobraćati prema letnjem redu vožnje, a moguće su dodatne redukcije u periodima van vršnog opterećenja, odnosno saobraćajnog špica.

Kako saznajemo u preduzeću JKP "Beogradski metro i voz", i BG voz će startovati u petak, ali po redukovanom redu vožnje, a raspored polazaka biće poznat do četvrtka. Od ponedeljka, 11. maja, trebalo bi da bude više polazaka nego što je bio slučaj od početka marta.

- Prva kategorija putnika koji će koristiti prevoz od petka jesu zaposleni, a za to će im biti neophodna personalizovana "bus plus" kartica sa mesečnom dopunom A1 ili A2, bez radnog naloga. Zaposleni sa jednodnevnom, trodnevnom ili petodnevnom "bus plus" kartom moći će da se voze uz radni nalog poslodavca - rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Foto: Shutterstock

U vozila će se ulaziti na prednja vrata, putnici će morati da imaju masku i rukavice, a redar će na ulazu kontrolisati imaju li mesečnu kartu za prevoz za zaposlene.

Mesta za sedenje biće do prozora, a na mesta do prolaza neće moći da se sedne. Biće obeležena i mesta za stajanje, a u autobuse neće moći da uđe više putnika nego što je dozvoljeno.

To znači da će u jedno vozilo javnog prevoza moći da uđe, u proseku, oko 30 putnika. U autobuse "Laste" koji saobraćaju na prigradskim linijama, a u kojima ima 46 mesta za sedenje, i više, i kojima se preveze i do 70 putnika, moći će da uđe 37 zaposlenih, od kojih će desetak stajati.

U kompozicije BG voza, koje mogu da prevezu 300 ljudi, sada će ući polovina od tog broja.

Foto: Shutterstock

Nove ispostave "Bus plusa"

Od danas rade četiri poslovnice "Bus plusa" na kojima zaposleni mogu da obezbede personalizovane kartice, a da to ne radi firma umesto njih.

To su "Lukoil", koji će raditi od 8.00 do 18.00, i "Tempo" Bačvanska, Ada i Kvantaš, koji će raditi od 9.00 do 16.00 radnim danima. Kako navode u "Bus plusu" preporuka je da personalizovane karte za zaposlene obezbeđuje poslodavac, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

Zatvoreno za komentare.