Posle ovog koraka Vlade bliži smo izgradnji metroa ?

Posle ovog koraka Vlade bliži smo izgradnji metroa ?

Ušao je u budžet, a Beograđani će nastaviti da ga iščekuju u stvarnosti. Vlada Srbije, kako se vidi iz predloga budžeta za narednu godinu, namerava da se zaduži ukupno 580 miliona evra kako bi započela projekat izgradnje metroa.

Foto: Pixabay

A kada je reč o kapitalnim projektima, koji su stigli do realizacije, u narednoj godini iz republičke kase će se na njih utrošiti 198,9 milijardi dinara. Najviše poslova naručiće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - u vrednosti od 67 milijardi dinara.

Značajne investicije naredne godine planira i Ministarstvo unutrašnjih poslova - na kapitalne projekte će biti utrošeno nepunih 11 milijardi dinara. Od toga je četiri milijarde dinara planirano za obnavljanje i modernizaciju helikopterske flote.

Nepažljive vozače sigurno neće obradovati činjenica da MUP ulazi u drugu fazu video-nadzora u saobraćaju, na koju će biti potrošeno 1,67 milijardi dinara. 

Foto: Shutterstock

Oko 200 miliona dinara treba da bude uloženo u osavremenjivanje voznog parka i popravku vozila Direkcije policije.

Ministarstvo finansija će rasporediti 17,2 milijarde dinara namenjenih kapitalnim investicijama. U taj zbir ulazi blizu 13,2 milijarde dinara namenjenih eksproprijaciji zemljišta na kome će se graditi kapitalni projekti.

Uprava carina planira 309 miliona dinara za gradnju graničnog prelaza "Gostun" i 268 miliona za gradnju carinske ispostave na Gradini. Informacioni sistem poreznika će se modernizovati za 467 miliona dinara, dok će modernizacija Uprave za trezor, kroz više projekata, koštati 1,76 milijardi dinara.

Foto: Shutterstock

Svedoci pojedinih kapitalnih ulaganja biće i Srbi u rasejanju. Nepunu milijardu dinara u važne projekte uložiće Ministarstvo spoljnih poslova. Za gradnju diplomatsko-konzularnog predstavništva u glavnom gradu Australije biće uloženo 32 miliona dinara. Po skoro istoj ceni, 30 miliona dinara, gradiće se i predstavništvo u Sarajevu.

U njega će se, međutim, ulagati i 2021. godine - 45 miliona dinara. Na kupovinu objekata za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbija će naredne godine potrošiti 892,5 miliona dinara.

Od saobraćajne infrastrukture, najviše novca, 14,6 milijardi dinara, odlazi na gradnju mađarsko-srpske železnice. Skoro 5,3 milijarde ide na put Preljina - Požega, a četiri i po milijarde dinara na pravac Pojate - Preljina. Proširenje "Luke Smederevo" koštaće 3,3 milijarde dinara.

Sistemi navodnjavanja

Republička direkcija za vode investira 767,9 miliona dinara kroz dva projekta. Prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje iziskuje skoro 547 miliona dinara.

Srbija nastavlja da radi na gradnji sopstvenog ledolomca. Za te svrhe naredne godine izdvojiće 221 milion, koliko i 2021, dok će 2022. dati upola manje.

Stanovi

Nije na spisku kapitalnih projekata, ali budžet potvrđuje da se nastavlja gradnja stanova za bezbednjake.

Naredne godine finansiraće se sa razdela Ministarstva privrede. Za ove kvadrate odvojeno je 2,25 milijardi dinara.

Zatvoreno za komentare.