Beograd uskoro dobija groblje kućnih ljubimaca!

Beograd uskoro dobija groblje kućnih ljubimaca!

Beogradske vlasti najavile su da su da će tender za izgradnju za groblje kućnih ljubimaca biti raspisan najverovatnije u septembru.

Foto: Shutterstock

U ovom trenutku, Saobraćajni institut CIP projektuje groblje kućnih ljubimaca u Bloku 51 na Novom Beogradu. Građevinska dozvola se očekuje u septembru ove godine, saopšteno je iz Gradske uprave.

Zamenik gradonačelnika Beograda goran Vesić očekuje da će tada biti raspisan tender za izbor izvođača koji će da gradi groblje.

"Tender će obuhvatiti prvu fazu uređenja kompleksa u okviru kojeg gradimo saobraćajnice, pešačke staze, zelene površine, parkinge, prateću komunalnu infrastrukturu i administrativni objekat", naveo je Vesić.

Dodao je da je Grad Beograd sa Saobraćajnim institutom CIP nedavno potpisao i ugovor za izradu projekta za izgradnju centra za spaljivanje animalnog otpada, koji je planiran u okviru kompleksa groblja, a objekat će se graditi u drugoj fazi.

Foto: Shutterstock

Mogućnost sahranjivanja na više načina

U kompleksu je predviđena mogućnost sahranjivanja kućnih ljubimaca na više načina, a prostor će biti uklopljen sa postojećim zelenilom.

Kompleks groblja je podeljen na tri funkcionalne celine: prednju zonu – administrativni objekat u kome su planirani veterinarska ambulanta, sala za ispraćaje i prodavnica za prateću opremu; srednju zonu – za pojedinačno i grupno sahranjivanje životinja i zadnju zonu u kojoj će se nalaziti centar za spaljivanje animalnog otpada.

Prostor za sahranjivanje sastojaće se od trga za ispraćaj, parcela za rozarijume i kolumbarijume, parcele za grobove u nizu i prostora za zajedničko sahranjivanje.

Svi sadržaji će biti povezani internim saobraćajnicama i pešačkim stazama.

Dimenzije grobnih mesta određene su prema veličini životinja. Za sahranjivanje u zemlji predviđena su tri tipa grobnih mesta: malo, srednje i veliko.

Rozarijumi i kolumbarijumi planirani su u blizini ulaza na groblje, dok je za zajedničko sahranjivanje predviđen slobodan prostor pokriven travom za sahranjivanje bez posebnih obeležja i smešten je u dnu kompleksa.

Po obodu kompleksa planirano je zaštitno zelenilo širine 15 metara, a drvoredi su predviđeni uz parking prostor na ulazu u groblje, duž glavne pristupne saobraćajnice.

Zatvoreno za komentare.