Od ovog datuma nema potrebe za negativnim testom za ulazak u Srbiju!

Od ovog datuma nema potrebe za negativnim testom za ulazak u Srbiju!

Odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za COVID bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada.

Foto: Shutterstock

Počevši od petka, 22. maja, za ulazak u Republiku Srbiju neće biti potreban negativan test i samoizolacija, niti posebna dozvola kako za domaće tako i za strane državljane, preporučeno je danas Vladi Republike Srbije.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Republike Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Republike Srbije.

Krizni štab doneo je preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji.

PCR testovi na koronavirus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće šest hiljada dinara na teritoriji cele Republike Srbije.

Imajući u vidu trenutnu epidemilošpku situaciju, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za COVID bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada.

Foto: Shutterstock

U takvim ustanovama svi medicinski radnici biće testirani na koronavirus i tek nakon negativnog rezultata početi da rade. Klinički centar u Nišu počeće sa redovnim radom od petka, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera svakako nije u planu.

Svi članovi kriznog staba, na čelu sa lekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena.

Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa korona virusom uspešno i završili.

Zatvoreno za komentare.