Dr Stevanović o tome kada će se proglasiti kraj epidemije

Dr Stevanović o tome kada će se proglasiti kraj epidemije

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Dr Goran Stevanović izjavio je da je svaki procenat pozitivnih od korona virusa koji je ispod pet odsto od testiranih - zadovoljavajuću rezultat koji ne zahteva nove kapacitete za zbrinjavanje pacijenata.

Foto: Youtube/printscreen

On je za TV Prva rekao da je porast broja obolelih od korona virusa bio očekivan sa relaksiranjem mera, ali da taj broj nije zabrinjavajući.

"Danas ne govori o otvaranju novih kovid centara, već o postupnom zatvaranju postojećih" rekao je Stevanović i dodao da će neke privremene bolnice biti u "stanju mirovanja", ali spremni da ako treba opet prime pacijente.

Infektivna klinika, prema njegovim rečima, danas radi sa dve trećine kapaciteta, ima 73 kovid pacijenta, 12 je na intenzivnoj nezi a četvoro na respiratoru.

Foto: Shutterstock

On je potvrdio da pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom i dalje ima, a li da su ređi nego na početku epidemije.

Stevanović je ponovio da se kraj epidemije može proglasiti tek kada 28 dana u Srbiji ne bude zabeležen ni jedan novi slučaj zaraze.

U epidemiologiji nije moguće davati prognoze jer sve zavisi pre svega od ponašanja ljudi", rekao je Stevanović i istakao da su distanciranje na otvorenom, maske u zatvorenom prostoru i pranje ruku, i dalje glavne mere koje vode gašenju epidemije.

Zatvoreno za komentare.