Dr Predrag Kon objasnio kako da proverite da li ste imali koronavirus

Dr Predrag Kon objasnio kako da proverite da li ste imali koronavirus

Epidemiolog Dr Predrag Kon rekao je za RTS da je reč o brzim testovima koji otkrivaju prisustvo antitela IGM i IGG klase i rezultat može biti bez prisustva tih antitela.

Foto: YouTube/printscreen

"Objektivno više nismo u epidemiji", istakao je Kon.

Jedna od novih mera koja se primenjuje od danas je i ta da možemo da se testiramo i da proverimo da li smo možda imali koronavirus. Dr Predrag Kon rekao je za RTS da će se verovatno testirati, mada kako kaže, ne žuri jer nije imao zdravstvene tegobe.

Kon kaže da će testiranje biti i moguće i u Gradskom zavodu, mada još nemaju dopis za samu tehniku i žiro račun, koji se testovi koriste.

Objašnjava da je reč o brzim testovima koji otkrivaju prisustvo antitela IGM i IGG klase i rezultat može biti bez prisustva tih antitela.

"Najpametnija preporuka je da svaki onaj ko ima neki nalaz, jedne ili druge klase - da mu nalaz protumači jedan od tri specijalista - infektolog, imunolog ili virusolog", rekao je Kon.

Foto: Shutterstock

Svaki pacijent mora da se ispita

Prema njegovim rečima, mora svaki pacijent da se ispita, da se sa njim razgovara, čim se otkrije nalaz IGM-a treba uraditi i pi-si-ar test koji bi potvrdio da je infekcija akutna ili bi odbacio.

Kon kaže da ogorman broj ljudi misli da je preležao kovid jer je ta infekcija nastupila nakon epidemije gripa, pa mnogi grip pripisuju da je to bila korona, a niko ne može da tvrdi da nije.

"Ako neko živi u ubeđenju da je preležao i da ima zaštitu onda se plaši drugačije, pa je bolje da stvarno zna da li jeste ili nije", rekao je Kon.

Ispitivanje imuniteta je nešto drugo, ističe Kon i dodaje da je to reprezetnativan uzorak na različitim delovima Srbije, čitave porodice su u pitanju, koje mogu da pristanu ili ne.

Testovi za imunitet su sigurniji - 96 odsto, a kod brzog testa je manja sigurnost, ukazao je epidemiolog.

Foto: Shutterstock

Kolektivni imunitet nije izrazito visok

Mnoge mere popuštaju, Kon kaže da nije jednak kolektivni imunitet u različitim delovima Srbije, on nije izrazito visok jer smo radili na zaštiti da sprečimo epidemiju.

Prema njegovim rečima, kraj je već došao, ulazimo u period kada će početi sporadično da se javlja. Može da se desi da se ne pojavi nula tako brzo, ukazao je doktor.

"Nismo u klasičnoj epidemiji, sama odjava traži obaveze - da 28 dana to bude nula, objektivno više nismo u epidemiji", zaključio je doktor Kon.

Zatvoreno za komentare.