Dr Predrag Kon otrkio koje će mere biti uvedene u sprečavanju zaraze

Dr Predrag Kon otrkio koje će mere biti uvedene u sprečavanju zaraze

Epidemiolog Predrag Kon otkrio koje će mere biti uvedene u Beogradu i Srbiji u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Foto: YouTube/printscreen

Kon je rekao da su zabrana kontakta i nošenje maski u zatvorenom prostoru mere koje će sasvim sigurno biti na snazi.

Biće zabranjena i javna okupljanje i sve proslave jer će urušiti sistem i neće biti mesta u bolnicama, rekao je Kon gostujući na RTS i dodao da će Krizni štab danas posle 12 sati obavestiti javnost o drugim odlukama i tada će se definitivno znati da li će biti uveden policijski čas u Beogradu.

Suština je zabrana kontakata, a najjednostavnija mera je policijski čas protiv koje smo svi iz medicinskog dela, rekao je Kon.

"Da li je to greška ili ne to ćemo videti tek posle, jer potpuno zatvaranje Beograda omogućilo bi bar tokom vikenda da tog prenosa nema", rekao je on i dodao da zabrana kontakata mora da bude mera "u glavi građana" ističući da su svetska istraživanja pokazala da ako svi nose masku postoji samo 1 odsto mogućnosti da se virus prenese.

Kon je procenio i da bi potpuno zatvaranje Beograda omogućilo da se smanji prenos virusa ali je dodao da do toga najverovatnije neće doći.

On je rekao da je epidemiološka situacija u Beogradu vrlo ozbiljna, a u nekim momentima ima tendenciju da bude vanredno kada je reč o mogućnosti prijema zaraženih i naveo da je u Beogradu oko 1.500 ljudi hospitalizovano sa jučerašnjim danom.

Foto: Shutterstock

Kon je rekao da ozbiljna situacija u Beogradu zahteva dodatnu spremnost, kovid bolnica u Areni se otvorila, a i Banjica ulazi u kovid sistem. "Postoje još dodatni kapaciteti. Sa ovom brzinom punjenja to je za svega nekoliko dana", rekao je Kon.

On je, reagujući na svoj post na Facebooku, koji je kasnije obrisao, da će sa zadovoljstvom prepustiti svoju udobnu fotelju profesoru u penziji Zoranu Radovanoviću, rekao da u ovom trenutku i u ovoj situaciji ne može da napusti svoj položaj.

"Nema dezertiranja", rekao je on. "Ne mogu da napustim brod kad je ovakva situacija, to ne dolazi u obzir".

Kon je rekao da postoji mogućnost ogromnog talasa na jesen i da moramo da se pripremimo za najteže scenarije i da se jasno objasni građanima šta se radi.

"Poverenje smo izgubili zbog nekohernetnosti, različite priče i pričanja svega što pročitamo i o čemu razmišljamo", naveo je Kon i dodao: "Ovo je posao epidemiologa, mreže instituta i zavoda i vreme je da kompletno preuzmu svoj posao i to što pre".

Zatvoreno za komentare.