Velike razlike u cenama istih specijaliteta i pića u restoranima u zavisnosti od grada naše zemlje. Porcija ćevapa u Vranju 300 dinara, a u prestonici 1.000.
Foto: Pixabay
Isti je meni, ali nudi se po sto različitih cena. U našoj zemlji odavno nije svejedno gde ćete popiti kafu ili pojesti čuvene srpske ćevape. Upravo će porciju tog našeg specijaliteta u nekim gradovima konobar doneti za 300 dinara, kao u Vranju, a negde i za 1.000 dinara. Najjeftiniji voćni kupovi u Kragujevcu su čak tri puta skuplji nego u Vrnjačkoj Banji. Dok beogradski poslastičari kuglu sladoleda naplaćuju i po 180 dinara, u Pirotu i Beloj Palanci se za te pare mogu kuputi 18 kugli. Jedna je već godinama 10 dinara.
Najveći raspon cena ića i pića u restoranima i kafićima upravo ima srpska prestonica. U glavnom gradu ćevape možete da nađete za 500 dinara, ali i za 1.000 po porciji. Kafe se nude za najmanje 160 dinara, a cene rastu i do 500. Velika ponuda piva, ali i velike razlike u cenama - od 150 do 700 dinara. Ledene poslastice Beograđane rashlađuju za 60 dinara, ali i za 180 po kugli. Tri puta više.
Iako nije najveći grad u našoj zemlji, nije novina da Subotica spada među najskuplja mesta. Produženi espreso u centru grada košta od 120 do 150 dinara, limunada od 150 do 300 dinara, dok je pivo, u zavisnosti od vrste, od 200 dinara pa naviše. Meni - ručak, koji obuhvata supu, glavno jelo, salatu i desert je u proseku 450 dinara, dok tradicionalnni nedeljni ručak košta oko 1.000 dinara. Porcija od pet ćevapa je 220 dinara, dok je mešano meso od 450 grama od 900 dinara naviše. Dok kugla sladoleda negde košta 40 dinara, u ekskluzivnijim poslastičarnicama pojedini ukusi su 100 dinara.
Foto: Shutterstock
Novosadski ugostitelji su cene u svojim kafićima i restoranima formirali na osnovu niza faktora, najpre po lokaciji, izgledu i uređenosti enterijera lokala, pa do umeća zaposlenih u kuhinji, kao i popularnosti kulinara i gazde. U restoranima "na glasu", cene su nešto više od proseka.
Kafa i sokovi koštaju od 70 do 180 pa i do 250 dinara, pivo je između 100 i 200 dinara, a u specijalizovanim pivnicama oko 350, dok litar vina, najčešće domaćeg, veoma popularnog sa fruškogorja, košta od 800 do 1.200 dinara. Cene buteljki su mnogo više. "Kod Gusana", veoma posećenog restorana u centru grada, supe i čorbe su 240 dinara, gulaš 680, ribić 520, piletina 420, dimljeni vrat 490, ćevapi 710, dimljena vešalica 750, karađorđeva šnilcla 790, pasulj 320, škembići 440, a salate koštaju od 220 do 240 dinara.
Na Ribarskom ostrvu u čuvenoj čardi "Kod Nećka", riblja čorba je 450 dinara, riblji paprikaš 550, a riblji paprikaš bez kostiju 600 dinara, koliko, u proseku, košta i porcija pečene ribe.
Za domaću kafu u ovdašnjim restoranim potrebno je od 60 do 80 dinara, espreso je od 120 do 180, a sokovi od 100 do 200 dinara, koliko je ceđena pomorandža. Za pivo u banji valja odvojiti od 120 do 180 dinara, u zavisnosti od vrste piva. Ljubiteljima žestokih pića nudi se čašica za od 100 do 300.
Porcija ćevapa je između 400 i 500 dinara, dok je kilogram roštilja od 850 do 1.200 dinara. Za karađorđevu šniclu cena je od 550 do 800 dinara, a svi koji ne mogu bez slatkiša treba da pripreme od 120 do 350 dinara, koliko su, na primer, voćni kupovi.
Foto: Shutterstock
Vranje je nadaleko čuveno po sevdahu i meraku, a meraka nikako nema bez dobrog zalogaja i dobre kapljice. Cena ćevapa se kreću oko 30 dinara po komadu, a pljeskavicu od 300 grama platićete 300 dinara. Gurmanske varijacije punjene pljeskavice su od 350 do 550 dinara. Vešalice, Karađorđeva i bečka šnicla, kao i specijaliteti od piletine koštaju od 550 do 700 dinara. Praseće i jagnjeće pečenje možete naručiti za 1.300, odnosno 1.700 dinara po kilogramu. Veliki je izbor salata, a cene se kreću od 100 do 200 dinara po porciji. Cene kolača i poslastica se u vranjskim lokalima kreću od 120 do 200 dinara. Porcija sladoleda od 60 ml košta od 60 do 100 dinara.
Cene pića takođe su umerene. Najpopularnija piva su od 100 do 200 dinara, koliko košta i čašica žestine, uključujući i popularne domaće rakije. Flaša vina će vas koštati 800 dinara, dok sokovi staju od 120 do 200 dinara. Za kraj, dobar obrok ćete krunisati kafom; domaća staje od 60 do 80 dinara, dok kapućino ili nes koštaju od 100 do 120 dinara.
Najjeftinija kafa u ovom gradu je 100 dinara, a najskuplja 180 dinara. Sokovi se ovde mogu naručiti za 150 do 300 dinara, koliko su i cene piva. Čaša vina je od 200 do 400 dinara. Porcija roštilja od 300 grama je od 300 do čak 800 dinara, dok su salate od 120 do 300 dinara. Kugla sladoleda je od 50 do 90 dinara, ali su voćni kupovi papreno skupi. Najmanje je za njih potrebno 350 dinara, ali u nekim restoranima traže i čak 750 dinara.