Evo kada će doći kraj epidemije u Srbiji!

Evo kada će doći kraj epidemije u Srbiji!

Struka odlučila - kraj epidemije biće proglašen kad prođe 28 dana bez novozaraženih. Srbija se priprema za drugi talas "kao da će ga biti", kaže premijerka Ana Brnabić.

Foto: Shutterstock

Po odluci struke, da bi se proglasio kraj epidemije potrebno je da prođe 28 dana bez novozaraženih, rekla je danas premijerka Ana Brnabić odgovarajući na pitanja građana na TV Prva, i dodala da trenutno imamo između 40 i 100 novih slučajeva dnevno.

Ohrabrujuće je što su u žarištima u Vranju, Leskovcu, u pozorištu u Zaječaru i u fabrici Kajzen u Smederevu registrovani uglavnom aspimptomatski slučajevi infekcije.

A što se drugog talasa tiče, premijerka je rekla da je to "kompleksno pitanje, na koje niko nema odgovor".

"Moram reći da se mi pripremamo kao da će ga biti, zato je Vlada učinila sve da budemo spremni u slučaju povratka", kaže premijerka i ističe da imamo dovoljno lekova i opreme do kraja prvog talasa i za evenualni dolazak drugog.

Foto: Shutterstock

"Pripremamo se kao da će biti drugog talasa. Vlada čini sve da mi budemo spremni ukoliko dođe do drugog talasa. To znači da se obezbeđuje dovoljna količina lekova, pre svega hlorokina", kaže premijerka.

Ona je rekla da su već pokrenuti pogoni u Srbiji za proizvodinju zaštitne opreme, maski, vizira.

"Mi smo spremni, ukoliko dođe do drugog talasa, da ga dočekamo mnogo bolje nego druge zemlje, kao što je to bio slučaj i sa ovim talasom", naglasila je premijerka.

"Imamo čak i prvi srpski respirator koji će se u septembru ili oktobru sertifikovati."

Zatvoreno za komentare.