Evo kako će funkcionisati gradski prevoz za praznike

Evo kako će funkcionisati gradski prevoz za praznike

Od Velikog petka do 29. aprila važiće red vožnje za nedelju, 30. će se voziti po subotnjem redu, a 1. i 2. maja opet kao nedeljom. Subotnji red biće 3. i 4. maja, a 5. će važiti raspored za nedelju.

Foto: Shutterstock

Od Velikog petka pa skoro do Đurđevdana u javnom prevozu će se smenjivati samo subota i nedelja.

Kao i u vreme Nove godine i Božića, i u toku Uskrsa i 1. maja desetak dana će važiti vikend red vožnje i to od 26. aprila do 5. maja.

To u praksi znači da će na ulicama biti znatno manje vozila i da će interval polazaka biti ređi nego radnim danima u uobičajenim okolnostima.

Red vožnje za nedelju važiće od Velikog petka do 29. aprila, 30. aprila voziće se po subotnjem redu, a 1. i 2. maja ponovo po nedeljnom.

Subotnji red će ponovo biti na snazi 3. i 4. maja, a 5. maja će važiti red vožnje za nedelju.

Ako se pogleda važeći zimski red vožnje, umesto između 1.100 i 1.350 autobusa, tramvaja i trolejbusa, koliko radnim danima treba da vozi, putnike će u toku praznika prevoziti između 764 i 861 vozila - manji broj odnosi se na važeći nedeljni red vožnje, a veći na subotnji.

Kako naglašavaju u Konzorcijumu privatnih prevoznika za "Politiku", ovakva praksa nije neuobičajena u vreme praznika jer je tada manje ljudi u gradu, a samim tim i manje putnika u javnom prevozu.

Red vožnje koji važi radnim danima biće vraćen na Đurđevdan, ali će tada zbog Pobusanog ponedeljka, kada se masnovno izlazi na groblja, biti uvedene pojedine izmene.

Na linijama 35, 65 i 202 "šihtaši", odnosno autobusi koji uobičajno voze samo u špicevima, neće imati popodnevnu pauzu, već će raditi bez prestanka do kraja radnog vremena.

Takođe, 6. maja od 8 do 16 sati linija 82 (Zemun - Kej oslobođenja - Blok 44) biće pojačana s jednim vozilom, a linija 533 (Banovo brdo - Orlovača groblje) sa dva vozila.

Vozila na linijama 531 i 532 koja prevoze između osam i 16 sati saobraćaće pored groblja Orlovača, navode u Sekretarijatu za javni prevoz.