Evo od kada će srpski državljani moći da uđu u susedne zemlje

Evo od kada će srpski državljani moći da uđu u susedne zemlje

Za ulazak u Srbiju od danas ni državljanima Srbije ni drugih država više nije potrebno da imaju negativan test na koronavirus, niti posebnu dozvolu.

Foto: Shutterstock

U susednim zemljama dotle važe različita pravila i procedure za ulazak državljana Srbije.

Za ulazak u Hrvatsku, bilo turistički ili poslom, neophodan je negativan Pi-si-ar test ne stariji od 72 sata. U oba slučaja neophodan je dokaz o razlogu boravka u ovoj zemlji- dokaz o poslovnim razlozima ili dokaz o rezervaciji smeštaja.

Za strance nije obavezan 14-dnevni karantin. U ovoj državi najavljuju dalje popuštanje mera, ali nema preciznih informacija o potpunom otvaranju granica.

Državljani Srbije u Mađarsku mogu radi posla ili ukoliko imaju zemlju na teritoriji ove države. U tim slučajevima postoji otvorena mogućnost za prelazak granice bez ograničenja.

Kada je reč o potpunom otvaranju granice za naše državljane još uvek nema tačnih podataka.

Foto: Shutterstock

Rumunija i Bugarska otvaraju svoje granice za srpske državljane prvog juna, i tada neće biti potrebni testovi na virus korona kao ni obavezna izolacija.

Ovo je odlučeno na video-sastanku četvorke koju čine Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija. Grčka će svoja vrata za srpske turiste, kako je najavljeno, otvoriti 15. juna, prenosi Sputnjik.

U Bosni i Hercegovini je ukinuta mera samoizolacije po ulasku u zemlju, ali je ulazak stranih državljana moguć samo u slučaju poslovnih aktivnosti ili ukoliko se radi o porodicama preminulih koji mogu da uđu u zemlju kako bi prisustvovali sahrani.

U oba slučaja neophodno je da imaju negativan test na virus korona star ne više od 48 sati, kao i da se jave nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u opštini u koju odlaze. Otvaranje granica ove države za strance najavljeno je za prvi jun.

Granice Crne Gore i dalje su zatvorene, a očekuje se da će ulazak srpskih državljana biti omogućen u junu. Prema predviđanju direktora Jute Aleksandra Seničića, neće biti neophodni testovi na korona virus, već će se samo meriti temperatura prilikom prelaska granice.

Foto: Shutterstock

Komisija za zarazne bolesti Severne Makedonije ocenila je da se epidemiološka situacija izazvana korona virusom smiruje i da je pod kontrolom, tako da je najavljeno postepeno ukidanje policijskog časa i otvaranje granica koje se očekuje 1. ili 10. juna, zavisno od slobode kretanja u drugim zemljama.

Severna Makedonija je jedina u regionu koja na snazi ima državni karantin, u koji se upućuju svi građani koji pređu granicu.

Albanski premijer Edi Rama najavio je da će granice ove države biti otvorene do kraja meseca.

Zatvoreno za komentare.