Jeftiniji roming za zemlje u regionu od jula!

Jeftiniji roming za zemlje u regionu od jula!

Već za 15 dana građani Severne Makedonije, Albanije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine moći će, kada se nađu u romingu, da razgovaraju međusobno po cenama nižim i do 30 odsto. Praktično, petominutni razgovor koji je do sada koštao oko 150 dinara ubuduće će plaćati oko 110.

Foto: Shutterstock

Građane Evropske unije još od juna 2017. godine telefonski razgovori preko granice koštaju isto koliko i u domaćem saobraćaju, ali Srbija i zemlje regiona i dalje čekaju da roming bar bude jeftiniji. Ipak, regionalnim sporazumom koji će stupiti na snagu 1. jula, a potpisan je 4. aprila ove godine u Beogradu, biće omogućene znatno niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana. Od 1. jula 2021. godine očekuje se i potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.

Operateri trenutno rade na konačnim, detaljnim cenovnicima, ali ono što je sigurno jeste da bi cene usluga u romingu trebalo da budu snižene za skoro trećinu. To je nedavno dogovoreno u Ohridu na regionalnom sastanku posvećenom temi rominga u zemljama zapadnog Balkana.

U prvoj fazi primene sporazuma telefoniranje bi praktično trebalo da bude jeftinije za 27 procenata. Prema sporazumu, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a.

Foto: Shutterstock

Kako izgledaju trenutne cene rominga? Ako krenete na letovanje u Crnu Goru, cena minuta poziva u Telenoru koštaće vas od 10 do 25 dinara. Uspostavljanje veze ka mrežama u Srbiji, BiH, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori se ne naplaćuje, kao ni dolazni pozivi u mreži Telenor Crna Gora. Cena ostalih dolaznih poziva, bez obzira na dužinu trajanja, iznosi 7 dinara. Cena SMS-a ka svim destinacijama u svetu je 8,89 dinara, a internet se naplaćuje 0,029 dinara po kilobajtu.

Korisnici Telenora u Crnoj Gori mogu da aktiviraju dnevnu kartu po ceni od 199 dinara, koja im omogućava da 24h nakon aktivacije imaju besplatne odlazne pozive ka mrežama Telenor Srbija i Telenor Crna Gora, besplatne dolazne pozive iz svih mreža i besplatan internet po ceni od 199 dinara. Nedeljna karta od 999 dinara pruža iste mogućnosti u periodu od 7 dana od aktivacije.

Ako ste korisnik Telekoma Srbija, odlazni poziv ka Crnoj Gori koštaće vas od 17 do 100 dinara, u zavisnosti od toga da li zovete broj u Telekom Srbija grupi, u mreži u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Severnoj Makedoniji ili na ostalim destinacijama. Cena SMS-a je 9 dinara, a interneta 3 din za 100kB. Cena uspostave veze jednaka je ceni u domaćem saobraćaju, zavisno od odabranog tarifnog profila.

Foto: Shutterstock

I pripejd i postpejd korisnici Vip mobajla platiće odlazni poziv 28,06 dinara po minutu, a dolazni 7,39 dinara. SMS košta 8,86 dinara, a prenos podataka 0,03 dinara po kilobajtu.

Kada se od 1. jula primeni dogovoreni sporazum, cene bi u prvoj fazi trebalo da budu za četvrtinu niže od sadašnjih.

Svakako najbolje rešenje za korisnike je da izaberu odgovarajući tarifni dodatak koji će aktivirati pred polazak na put, tako da tokom desetak dana odmora imaju dovoljno minuta, poruka i megabajta bez dodatnih troškova koji bi mogli da iznenade na kraju meseca.

Cena rominga sa Albanijom regionalnim sporazumom biće umanjena za čak 85 odsto, budući da Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić istakao je da se u Srbiji 70 odsto ukupnog roming saobraćaja odnosi na Zapadni Balkan.