Šta nas čeka u restoranima i kafićima kada se ponovo otvore?

Šta nas čeka u restoranima i kafićima kada se ponovo otvore?

Obavezne mere po otvaranju ugostiteljskih objekata, najavljene za 4. maj, mnogim kafedžijama delimično će otežati rad. Kako će funkcionisati kafići i restorani?

Foto: Shutterstock

Biće potrebne mnogo veće mere zaštite i kontrola njihove primene. Najkomplikovanije će biti vlasnicima sala za proslave, zbog ograničavanja broja ljudi u prostorijama.

U Udruženju ugostitelja Novog Sada rekli su da će gosti morati da prođu kroz vlažnu ili suvu podnu dezobarijeru, pišu "Novosti".

"U zatvorenom prostoru na jednog gosta idu tri i po metra kvadratna i jedno sedeće mesto, dok na otvorenom treba da bude dva i po metra” - rekli su u Udruženju.

"Na mestu predviđenom za goste, potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku, sve na bazi alkohola. Dok će u toaletima biti poželjno da stoje beskontaktni dozer za ruke i ubrusi. S obzirom na to da gosti dolaze u restorane i kafiće da piju i jedu, neće biti u obavezi da nose maske i rukavice. Pri ulasku će morati da se dezinfikuju".

Foto: Shutterstock

Pravila postoje i za same ugostitelje i njihove zaposlene. Među predlozima mera PKS, objašnjavaju nam ugostitelji, biće obavezne dezobarijere na svim ulazima.

"Svi oni koji su u servisnom i proizvodnom delu moraju da imaju zaštitne maske i rukavice, da dezinfikuju obuću, a radnici u servisnom delu uniforme će morati svakodnevno da peru na 90 stepeni i peglaju", navodi se u predloženim preporukama.

Prema rečima Milenka Mijića, predsednika Udruženja ugostitelja Novog Sada, rad će biti otežan, ali se nadaju da će gosti više vremena provoditi u baštama.

"Krizni štab je usvojio preporuke, Privredna komora je nama prosledila, a mi ćemo ih se pridržavati", govori Mijić.

Zatvoreno za komentare.