Evo kako će se rešiti problem klime u autobusima

Evo kako će se rešiti problem klime u autobusima

Rad klima-uređaja u vozilima javnog gradskog prevoza od utorka, 2. jula će kontrolisati 78 saobraćajnih inspektora i komunalnih policajaca. Prevoznici, u čijim autobusima ne rade klima uređaji zbog štednje goriva, biće kažnjavani na licu mesta kaznom od dva miliona dinara, a pojedina vozila će biti upućivana i na vanredni tehnički pregled.

 Foto: Shutterstock

Ovu odluku naložio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić posle vanrednog sastanka sa čelnicima gradskih sekretarijata za javni saobraćaj, inspekcijske poslove i komunalne policije. Planirano je da akcija vandredne provere vozila javnog gradskog prevoza traje čitavog leta. Takođe, u ponedeljak je dat i rok da se do 10. jula poprave klime u svim autobusima u kojima ona postoji, ali ne radi.

Gradski prevoznik je krajem maja raspisao javnu nabavku za popravku i servisiranje rashladnih uređaja u 559 autobusa. Međutim, rezultati tendera još nisu poznati.

Sekretarijat za javni gradski prevoz počeo je u četvrtak, takoreći iznenada, da kontroliše da li prevoznici poštuju ugovorne obaveze sklopljene sa upravom grada, a pre svega da li su u vozilima uključeni klima-uređaji.

- Od početka kontrole nije isključeno nijedno vozilo iz saobraćaja, ali je napisano 20 zapisnika u kojima je konstatovano da klime nisu bile uključene u vozilima i da 91 vozač nije nosio obaveznu uniformu - rekli su za "Novosti" nadležni iz Sekretarijata za javni prevoz. - Na osnovu ovih zapisnika, prevoznicima će biti umanjena sredstva za ostvareni transportni rad u konačnom obračunu, a u skladu sa važećim ugovorom između Grada i prevoznika.

Foto: Instagram

Takođe, odlučeno je i da autobusi na svim gradskim linijama budu podeljeni tako da na jedno bez klime, idu tri sa rashladnim uređajima. Kao i da svi autobusi sa klimom budu obeleženi.

Moguća zamena vozila

U skladu sa potpisanim ugovorima, prevoznicima se naplaćuje kazna za svaku nepravilnost uočenu u kontroli. Vozila se ne isključuju iz saobraćaja, međutim prevozniku je omogućeno da, u skladu sa ugovorom, zameni vozilo u kojem je klima neispravna do otklanjanja kvara. Angažovanjem zamenskih vozila prevozniku je omogućeno da izbegne višestruko plaćanje kazni, a da se prevozni kapaciteti ne smanje.