Evo koje grejanje će vam uštedeti najviše novca ove zime

Evo koje grejanje će vam uštedeti najviše novca ove zime

Ove grejne sezone najjeftinije će proći domaćinstva koja se greju na drva i gas – pokazuje analiza Agencije za energetiku. 

Foto: Pixabay

Domaćinstva koja se greju na drva plaćaće ove zime najjeftinije grejanje. Doduše, pod uslovom da kupuju i jeftiniju vrstu ovog ogreva gde se kubik kreće oko 4.550 dinara, ili da imaju peć čija je efikasnost veća od 65 odsto.

U tom slučaju im je za nabavku goriva potrebno 37.500 dinara za sezonu. To je, ako se uporedi prethodna grejna sezona skuplje za oko 400 dinara.

Značajno veće troškove, oko 61.000 dinara imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 6.250 dinara po kubiku) i koriste peći niže efikasnosti.

Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone treba izdvojiti 42.000 dinara pri čemu je dodatna prednost njegovog korišćenja i komfor koji pruža. Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj (48.000 do 52.000) što je skuplje 1.300 do 2.000 dinara nego prošle grejne sezone.

Foto: Pixabay

Građanima koji se greju na pelet troškovi iznose oko 61.000 dinara ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće potpuno iste troškove kao i prethodne zime od 48.000 dinara, ali samo ako se koristi isključivo jeftinija noćna struja, piše “Politika.”

Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno trošak se uvećava za 44 odsto, tako da je iznos tada 69.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Najveće troškove imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima a i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za grejanje prosečnog stana trebaće tokom cele sezone 128.000 dinara za električnu energiju, 132. 000 za propab butan gas, odnosno 146.000 dinara za lož ulje.

Foto: Pixabay

U Agenciji za energetiku ističu da ove cene obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva ali i ne i investiocione troškove (kupovinu peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja.)

U AERS-u savetuju građane da ukoliko su u mogućnosti izoluju stambeni prostor i promene prozore, kako bi izolacija stanova bila bolja. Ukoliko kupuju nove peći i kotolove trebalo bi da izaberu one energetski efikansije.