Nastavak takmičenja u Dijamantskoj ligi

Nastavak takmičenja u Dijamantskoj ligi

Sezona u atletskim disciplinama se zahuhtala jer je do sada održano već sedam mitinga Dijamantske lige. Na njima najbolje svetske atletičarke i atletičari imaju prilike da provere svoju trenutnu formu, i pripreme se za takmičenja koja ih očekuju u narednom periodu. Početkom maja ovogodišnja sezona otvorena je mitingom u Dohi, a zatim su usledili mitinzi u Rabatu, Firenci, Parizu, Oslu, Lozani i Stokholmu. Na njima su viđeni neki dobri rezultati, i oboreni pojedini rekordi mitinga i ovogodišnje sezone.

Foto: promo

Miting u Oslu

Peti miting u okviru Dijamantske lige održan je u Oslu 15. juna. Od zapaženijih rezultata trebalo bi izdvojiti nastup Poljaka Vojćeha Novickog koji je u bacanju kladiva ostvario rezultat od 81,92 metra. Time je postavio najbolji rezultat u ovoj sezoni istovremeno ostvarivši i najbolji rezultat u Dijamantskoj ligi ove sezone kao i najbolji rezultat mitinga u Oslu. U ovoj disciplini na drugom mestu se našao Rudi Vinkler iz Sjedinjenih Američkih Država dok je treći bio Etan Kacberg iz Kanade. Na 400m sa preponama Karsten Varholm, domaći takmičar ostvario je takođe najbolji rezultat sezone, najbolje ostvarenje u Dijamantskoj ligi istovremeno oborivši i najbolji rezultat mitinga u Oslu. Sve ovo je ostvario rezultatom 46.52 sekunde. Drugi je bio S.Dž. Alen iz SAD-a, a treće mesto je osvojio Vilfred Hapio iz Francuske. Trka na 5000 metara je takođe bila izuzetno zanimljiva, a to se naročito može reći za njen kraj. Pobedu je ostvario Jomif Kejelča iz Etiopije, ali je i Jakob Kiplimo na drugom mestu ostvario isti rezultat koji je bio 12:41.73. Ovaj rezultat je najbolje lično ostvarenje za obojicu takmičara, a istovremeno je i rekord mitinga, ali i najbolji rezultat u sezoni u ovoj disciplini. Domaći takmičar, fantastični Norvežanin Jakob Ingebrigtsen ostvario je odličan rezultat na svom terenu pobedivši na 1500 metara rezultatom 3:27.95. Time je postavio svoj lični rekord u ovoj disciplini što je istovremeno i najbolji rezultat ove sezone, ali i rekord mitinga, te je mnogima na sportskom klađenju kojima je bio favorit doneo dosta radosti. Istovremeno, ovim rezultatom je postavio i najbolje vreme koje je jedan Evropljanin ikada ostvario. Drugi u ovoj trci je bio Mohamed Katir iz Španije ostvarivši svoje najbolje vreme sezone dok je treće mesto osvojio Jared Nuguse iz SAD-a. Na 200 metara Amerikanac Erijon Najton je ostvario još jedan odličan rezultat od 19.77 sekundi ostvarivši svoj najbolji rezultat sezone kao i rekord mitinga.

U ženskoj konkurenciji Holanđanka Femke Bol je na 400 metara sa preponama postavila rekord sezone i mitinga rezultatom 52.30. U trci na 3000 metara Kenijka Beatris Čebe je rezultatom 8:25.01 postavila svoj najbolji rezultat što je ujedno i najbolji rezultat ove sezone kao i rekord mitinga. Kao druga i treća su stigle njene sunarodnice Lilian Kasait Rengeruk i Margaret Čelimo Kipkemboi. U trci na 100 metara pobedila je Mari-Žoze Talu iz Obale Slonovače rezultatom 10.75 čime je postavila najbolji rezultat sezone, ali i mitinga u Oslu. Na drugom mestu je završila Antonik Strahan sa Bahama koja je ostvarila svoje najbolje vreme u 2023. godini, a treća je bila Šerika Džekson sa Jamajke.

Miting u Lozani

Dijamantska liga nastavljena je mitingom u Lozani koji je bio na programu 30. juna. Na njemu su se atletičarke takmičile u osam disciplina, a atletičari u sedam. Kod atletičara, zapažen rezultat je ostvario Berihu Aregavi iz Etiopije koji je rezultatom 12:40.45 postavio svoj najbolji rezultat ove godine što je ujedno i najbolji rezultat uopšte u ovoj kategoriji za 2023. godinu. Takođe, ovim je postavio i rekord mitinga. Drugi na ovoj trci je bio Džošua Čeptegei iz Ugande, a kao treći je stigao Hagos Gebrhivet iz Etiopije. Jakob Ingebrigtsen je još jedanput bio odličan, i pokazao da je u sjajnoj formi, te je trijumfovao na 1500 metara postavivši pri tome i rekord mitinga u Lozani.

Kod dama odlična je bila Nikola Olislagers iz Australije u skoku u vis koja je ostvarila rezultat od 202 centimetra što je najbolji rezultat ove sezone, ali i njen najbolji rezultat u karijeri čime je ujedno oborila i rekord Australije. Ovde je druga bila Ukrajinka Irina Geraščenko koja je preskočila tačno 2 metra dok je treća bila Jaroslava Mahučik sa preskočenih tri centimetra manje. Naša Angelina Topić bila je solidna, i sa preskočenih 1.94 metra osvojila je šesto mesto na ovom mitingu. A kada već govorimo o našim predstavnicima, trebalo bi napomenuti da je i Adriana Vilagoš bila odlična jer je u Lozani bila četvrta sa svojim najboljim rezultatom ove sezone bacivši koplje 61.87 metara. Prva u ovoj disciplini bila je Australijanka Mekenzi Litl koja je rezultatom 65.70 metara oborila sopstveni rekord. Druga je bila Japanka Haruka Kitaguči dok je treće mesto zauzela Lina Muze iz Letonije. U ženskoj konkurenciji je zapažen rezultat ostvarila i Kejti Mun iz Austrailje koja je u skoku s motkom preskočila 4.82 metra time ostvarivši najboliji rezultat u sezoni. Druga u ovoj disciplini je bila Vilma Murto iz Finske dok je kao treća završila Eliza Mekartni sa Novog Zelanda. Najbolji rezultat sezone i rekord mitinga je postavila Kenijka Beatris Čipkoč u disciplini 3000 metara stiplčez rezultatom 9:05.98 ostavivši iza sebe na drugom mestu Sembo Almaje iz Etiopije i Perut Čemutaji iz Ugande. Femke Bol je opet oborila rekord mitinga na 400 metara sa preponama, a lični najbolji rezultat ove godine ostvarila je Kenijka Meri Mora u trci na 800 metara.

Naredni mitinzi

Početkom jula održan je i miting u Stokholmu, a sledeći miting Dijamantske lige je na programu u Poljskoj, u Hožovu i to 16. jula što će opet biti dobra prilika za uživo klađenje. Već pet dana kasnije, 21. jula takmičenje će se održati i u Monaku da bi se 23. jula miting održao i u Londonu, a već 29. jula i u Šangaju. Sva ova takmičenja će poslužiti atletičarkama i atletičarima da se na što bolji način pripreme za ono što ih čeka u drugoj polovini avgusta, a to je Svetsko prvenstvo u Budimpešti koje se održava od 19. do 27. avgusta.

Zatvoreno za komentare.