U Nišu je proizveden prvi srpski test na novi korona virus!

U Nišu je proizveden prvi srpski test na novi korona virus!

U Nišu je proizveden prvi srpski test na novi korona virus, a masovna proizvodnja domaćih testova trebalo bi da počne od petka kada se očekuje dozvola Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Foto: Shutterstock

- Prvi srpski test je završen. Razvoj je završen i mi smo spremni - kaže za Tanjug direktor i vlasnik kompanije NeoMedica, Saša Tričković. Takođe dodaje da će se sa širom proizvodnjom krenuti odmah po odobrenju Agencije za lekove.

U ovom momentu je kapacitet proizvodnje 1.500 testova dnevno u jednoj smeni, a ukoliko bude potrebno, uvešće se i druga smena u fabrici. "Naisa" je sistem koji čini aparat i testovi a nazvan je po antičkom gradu Nais sus, na čijem se mestu danas nalazi grad Niš.

U razvoj aparata koji pokriva ceo spektar infektivnih i drugih oboljenja krenulo se pre četiri godine, dok se na ideju za implementaciju testa na Covid-19 došlo sa pojavom prvih slučajeva koronavirusa u kineskom gradu Vuhan odakle se epidemija prošilila na ceo svet.

Foto: Shutterstock

- Tada smo počeli da razmišljamo o našem sistemu, a kada se to preselilo na Evropu i Srbiju već smo bili spremni za proizvodnju - objašnjava Tričković.

Antigen su uvezli iz Amerike i tako je krenuo prvo razvoj, a onda i izrada prvih testova.

Kaže da od potražnje zavisi i gde će se najveći broj srpskih testova na koronu plasirati ali da će svakako, pored velike potražnje iz sveta koju imaju, testove prvo ponuditi domaćem tržištu.

Zatvoreno za komentare.