Evo od koje godine će vrtić biti obavezan

Evo od koje godine će vrtić biti obavezan

U Ministarstvu prosvete objasnili od koje će se godine uvesti obavezan vrtić za decu. Za mlađu od pet i po godina uvodiće se postepeno i tamo gde bude uslova za to. Sindikati pozivaju nadležne da prvo reše prebukiranost vrtića.

Foto: Shutterstock

Obavezni predškolski program za decu mlađu od pet i po godina uvodiće se postepeno i tamo gde bude uslova za to, nezvanično saznaje "Politika" u Ministarstvu prosvete.

Najava ministra Mladena Šarčevića da će deca od treće godine pohađati obavezni i besplatni pripremni predškolski program izazvala je negodovanje među predstavnicima sindikata koji zastupaju vaspitače, a s obzirom da oni ukazuju na to da još nije rešen ni problem prebukiranosti vrtića.

Oni su upozorili da je broj dece upisane preko norme u obdaništima porastao sa 11.000 na 40.000 do 60.000 i ukazali na to da novac namenjen rešavanju prebukiranosti nikako ne bi smeo da bude preusmeren na proširenje predškolskih grupa mlađom decom.

Foto: Shutterstock

U Ministarstvu su za taj list rekli da su Nacionalni milenijumski ciljevi razvoja u Srbiji predviđali da do 2010. godine 70 odsto dece od tri godine do polaska u školu bude u vrtićima, te da je trenutno u vrtićima 72,35 odsto mališana.

Kako je za veći obuhvat dece potrebno unapređenje u organizovanju službi lokalne samouprave, ali i više novca za obdaništa, u Ministarstvu kao rešenje vide izgradnju novih vrtića i rekonstrukciju postojećih.

List navodi da je projektom koji se realizuje s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, između ostalog, planirano da se obezbedi oko 17.000 novih mesta za decu od tri do pet i po godina u novim renoviranim ili prenamenjenim objektima u najmanje 30 gradova i opština.

Foto: Shutterstock

Kroz drugi projekat iz predpristupnih fondova EU biće obezbeđena stručna pomoć za zaposlene u vrtićima u 50 lokalnih samouprava, navode u Ministarstvu, te istiću da da povećanje broja mališana od pet i po godina koja idu u predškolsko planirano Akcionim planom za primenu Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020, a i nova razvojna agenda UN predviđa da do kraja 2030. sve devojčice i dečaci imaju pristup kvalitetnom školskom programu.

Zatvoreno za komentare.