Od jula novi sistem za obaveštavanje vozača na putu!

Od jula novi sistem za obaveštavanje vozača na putu!

Od 1. jula počinje specijalni sistem za obaveštavanje vozača u slučaju nesreće ili prepreke na putu, a ugovor je potpisan danas. Ovaj sistem primenjivaće se i van autoputa na magistralnim putevima kao što je to, na primer, Ibarska magistrala.

Foto: Shutterstock

Celokupan projekat završen je za samo osam meseci, a povod je bio jedan veliki lančani sudar na autoputu gde su vozači bez informacija u magli napravili udes u kome je učestvovalo na destine vozila, a nekoliko osoba je, nažalost, poginulo.

Sistem se sastoji od informacija koje MUP i JP "Putevi Srbije" prikupljaju na terenu. Procenjuje se rizik za odvijanje saobraćaja i kada se donese odluka, putem radio-signala programa 202 RTS-a prekida se program i upućuje poruka svim vozačima koji imaju upaljeno dugme na radio-aparatu sa oznakom TA.

Prekid se dešava i ako ne slušate radio, ako na primer slušate muziku sa CD-a ili USB-a, samo je bitno da vam opcija TA ostane u funkciji.

Foto: Shutterstock

"U trenutku kada dobijemo informaciju od operativnog centra MUP-a, mi ćemo je objaviti, a ta informacija će se čuti u automobilu u kome je aktiviran TA. To ništa nije novo u svetu, ali se nadamo da će to smanjiti broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim posledicama", rekla je Milica Kuburović, urednik programa 202 Radio Beograda.

U MUP-u kažu da je ovo veliki doprinos u bezbednosti saobraćaja, a da je za njega povod dao jedan od najvećih lančanih sudara na auto-putu.

"Jedan tragičan događaj koji se desio u novembru prošle godine, u zoni Jagodine, kada je stradalo osam ljudi, pre svega zbog neobaveštenosti vozača o gustoj magli", naveo je direktor policije Srbije Vladimir Rebić.

Foto: Shutterstock

Ovaj sistem će preusmeravati saobraćaj sa jednog na drugi pravac ili na regionalni put sa autoputa da bi se izbegla gužva, kažu u JP "Putevi Srbije".

"Da idu sa autoputa, drugim pravcima i da nema zastoja, to je broj jedan", poručuje Zoran Drobnjak, direktor JP "Putevi Srbije".

Dugme TA ima većina radio-aparata koji su ugrađeni u automobile posle 2006. godine. Mole se lokalne i regionalne radio-stanice u Srbiji da ovaj sistem kao opciju isključe sa predajnika jer jedino tako mogu osloboditi frekvenciju za informacije na teritoriji čitave Srbije.

Nosioci ovog projekta su RTS, MUP Srbije, JP "Putevi Srbije", Emisiona tehnika i REM.