Noviteti na Kalemegdanu - stigla zamena za Pobednika!

Noviteti na Kalemegdanu – stigla zamena za Pobednika!

Iako je prošlo tek nešto više od dve nedelje otkako se glavni simboli Beograda, čuveni "Pobednik" ne nalazi na svom postolju na Kalemegdanu, među građanima vlada utisak kao da je prošla cela večnost!

Foto: Shutterstock

Stoga, dok je on nakratko odlučio da se odmori i zaleči svoje rane u Smederevu, te ostavi Beograđane da čuvaju jedni druge sami, menjaće ga njegova replika na tkanini. Kao simbol od zaborava i znanja da će se vratiti.

Naime, na zvaničnoj stranici "Pobednika" na društvenoj mreži Tviter, nadležni su podelili objavu u kojoj objašnjavaju da će kratkotrajna zamena za njega biti "zastor sa vizualizacijom stuba i skulpture".

Zastor je tačnije tkanina na kojoj je grafički oslikan "Pobednik" sa svih njegovih strana. Pa tako, stranci na primer, mogu zaključiti kako je on izgledao pre sklanjanja.

Prostor koji okružuje stub ili ti postolje ovog simbola Beograda je i dalje ograđen, pa je tako pravljenje fotografije jedino moguće sa značajne udaljenosti.

Ipak, tokom boravka naših novinara nijedan sugrađanin nije zastao da zabeleži koji selfi sa zamenikom "Pobednika".

Jedno je sigurno, ovaj potez zaposlenih iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, uliva dozu spokojnosti Beograđaninu kada ugleda, pa makar i na tkanini, "Pobednika" na svom dobro, poznatom mestu.

Podsetimo, "Pobednik" se trenutno nalazi na restauraciju u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu, a na svoje postolje bi trebalo da bude vraćen sredinom februara.

Hologramski "Pobednik"

Možda bi idealno rešenje bilo da je postavljen hologramski "Pobednik" na Beogradskoj tvrđavi, ali i ovakva zamisao služi svojoj svrsi.

Zatvoreno za komentare.