Ovo su pravila i procedure za prelazak granice

Ovo su pravila i procedure za prelazak granice

Državljani Srbije trenutno neće moći da uđu ni u jednu zemlju u okruženju ili u Evropi, a da ih ne sačeka karantin od 14 dana, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova. Ovo su nova pravila i procedure za prelazak granice.

Foto: Shutterstock

Pravila i procedure

Dvonedeljnog karantina oslobođeni su isključivo diplomate i humanitarci, dok i naši građani koji imaju boravišnu ili radnu dozvolu u nekoj od zemalja moraju u kućnu izolaciju ili karantin.

Pa tako, put do Grčke za naše građane je trenutno nemoguć, jer je svim strancima zabranjen ulaz u Severnu Makedoniju i Bugarsku, gde je takođe obavezna izolacija. Čak i ako nekako stignu, grčke vlasti svakog stranca upućuju u karantin.

Kroz Hrvatsku i Sloveniju možete proći samo u tranzitu bez zadržavanja, kako biste stigli do zemlje u kojoj imate prijavljen boravak ili radnu dozvolu (Italija, Nemačka, Švajcarska). Isto je i sa Mađarskom ako putujete za Austriju.

Foto: Shutterstock

- Državljani Srbije mogu da napuste zemlju bez ikakve dozvole domaćih državnih organa. Međutim, da bi mogli da uđu u neku od susednih država ili u neku u regionu, u zavisnosti od razloga ulaska, potrebna je prethodno dobijena saglasnost te zemlje. Pravila i procedure za ulazak u zemlje u okruženju u vreme pandemije razlikuju se od zemlje do zemlje i menjaju se, te je preporuka našim građanima da se pre putovanja raspitaju kod diplomatsko-konzularnog predstavništva određene zemlje u Srbiji šta im je sve potrebno od dokumentacije - objašnjavaju u Ministarstvu spoljnih poslova i dodaju:

- Naši državljani koji nemaju prebivalište van Srbije, a moraju da otputuju zbog lečenja, neophodno je da pribave saglasnost zemlje u koju idu da se leče. Saglasnost se pribavlja diplomatskim putem, uz prethodno obezbeđenu i potvrdu bolnice koja prihvata pružanje zdravstvene usluge srpskom državljaninu.

U MUP-u Srbije saznajemo da oni ne brane ljudima da napuštaju zemlju, ali da je prilikom povratka naših državljana takođe obavezan dvonedeljni karantin. Kako bi se ovaj problem rešio, premijerka Ana Brnabić je najavila da će na sledećoj sednici Kriznog štaba biti jasno određene mere pod kojima će se građani vraćati u Srbiju a da ne budu u karantinu.

Foto: Shutterstock

Nove mere

- Izaći ćemo u petak ili u ponedeljak sa jasnom preporukom. Razmišljamo da dokaz bude ili negativan test na koronu koju je osoba prethodno uradila u zemlji iz koje dolazi ili ćemo mi raditi test - rekla je Brnabićeva.

Članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa prof. dr Darija Kisić Tepavčević kaže da će Srbija još neko vreme sačekati sa izdavanjem potvrde za rezultate na koronavirus za put u inostranstvo na lični zahtev.

Zatvoreno za komentare.