Poziv na premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o migracijama “CLOSE(D)“

Poziv na premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o migracijama “CLOSE(D)“

"CLOSE(D)", četrdesetominutni dokumentarni film koji tretira temu migracija u Srbiji, s akcentom na migrantima iz Azije i Afrike, biće premijerno prikazan u četvrtak 18. jula 2019. u 20 sati u sali Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd. Autorka je Brigite Kuhar iz Austrije, a režirao ga je Boriša Simović. Ulaz je slobodan.

Foto: Promo

Film je sniman u periodu novembar 2018 - jun 2019. godine. Sadrži, između ostalog, scene u prihvatnim i centrima za azil gde migranti borave dok su u Srbiji, prizore dece koja idu u škole, brojne arhivske snimke migranata dok prelaze granice, sami i sa krijumčarima... Film ima i internacionalnu dimenziju zahvaljujući snimcima sa ulica Beča iz kvartova koji su mahom naseljeni ljudima koji su došli u Austriju iz Afrike ili Azije.

Film nudi podsećanje da je više od milion migranata, mahom Sirijaca, Iračana, Avganistanaca i Pakistanaca, prošlo od sredine 2015. kroz Srbiju na putu ka zemljama Zapadne Evrope. Ta kretanja se nisu zaustavila, mada su od marta 2016. godine u značajno manjem obimu.

Podaci za ovu i prošlu godinu kažu da kroz Srbiju prođe oko 20.000 migranata godišnje. Veliki broj njih, uprkos brojnim pokušajima, ne uspeva da pređe granice Srbije i ostaju "zaglavljeni" u Srbiji. Veći deo ovog filma upravo je posvećen njima.

Film postavlja pitanja – ko su migranti, koja su njihova iskustva, šta ih je dovelo dovde, gde će dalje, čemu se nadaju, kako ih je Srbija primila...

Ovaj film nema nameru da nudi lake odgovore. U vremenu kada nam se često nude jednostavna rešenja za kompleksne probleme, film pokušava da prikaže realnosti situacije na način da gledaoci mogu sami da izvuku zaključke.

Reč je o nekomercijalnom ostvarenju, koje je finansirano donatorskim sredstvima Evropske unije.

Za dodatne informacije možete da se obratite Ivanu Miškoviću, koordinatoru za komunikacije o migracijama u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), telefonom na broj 0642754852 ili mejlom na imiskovic@iom.int

Evropska unija (EU) je najveći donator Republike Srbije u upravljanju migracijama. Od sredine 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Republike Srbije, EU je donirala više od 98 miliona evra za humanitarnu pomoć i zaštitu migranata, a posebno zaštitu dece, za obezbeđivanje uslova za prihvat i smeštaj u prihvatnim i centrima za azil, uključujući hranu, zdravstvenu negu i obrazovanje, pomoć lokalnim zajednicama gde su smešteni migranti kako bi se ojačala socijalna kohezija, pomoć Republici Srbiji pri upravljanju granicom i borbi protiv trgovine ljudima, kao i pomoć za izgradnju kapaciteta institucija Republike Srbije koje su uključene u upravljanje migracijama.