Evo zašto će "Pobednik" ostati nakrivljen i nakon restauracije

Evo zašto će „Pobednik“ ostati nakrivljen i nakon restauracije

Mesec dana je već prošlo otkako je posle više od devet decenija, skinut sa postolja jedan od najvećih simbola Beograda na Kalemegdanu i prebačen u Smederevo gde se u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića obavlja restauracija Pobednika.

Foto: Shutterstock

Za to vreme nastavljeni su radovi na Beogradskoj tvrđavi, na samom postamentu, mada je mnogo pažnje javnosti privukla i, kako su to stručnjaci nazvali, "statička sanacija spomenika", pošto se od ranije znalo da je spomenik nagnut 30 centimetara u jednu stranu.

Foto: Shutterstock

Iako su mnogi mislili da će simbol Beograda tokom ove rekonstrukcije i restauracije biti ispravljen, to se neće dogoditi, što su potvrdili i iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Spomenik će biti učvršćen, ali ne i ispravljen.

Foto: Shutterstock

"Spomenik je stabilizovan u sadašnjem položaju. Zaključak stručnog tima je da bi ispravljanje moglo da prouzrokuje druge probleme. Neće se ispravljati, ali su uspešnom statičkom sanacijom sprečena dalja pomeranja", saopštili su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Zatvoreno za komentare.