"Slepi guslar" se vraća na Kalemegdan!

„Slepi guslar“ se vraća na Kalemegdan!

Skulptura "Slepog guslara" Paška Vučetića biće postavljena na Kalemegdanu, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Foto: Shutterstock

Skulptura je deo kompozicije spomenika Karađorđu koji se nalazio na Kalemegdanu između 1913. i 1916. godine i jedini je sačuvani deo spomenika koji su uništili austrougarski okupatori Beograda 1916. godine.

"Od starog spomenika sačuvana je samo skulptura 'Slepog guslara', koja se čuva u Barutani. Kako je skulptura u odličnom stanju, narednih meseci postavićemo je na Kalemegdanu blizu Spomenika zahvalnosti Francuskoj da podseća na stari Karađorđev spomenik. Biće to povratak Vučetićevog guslara na Beogradsku tvrđavu posle 103 godine", napisao je Vesić u kolumni u Politici.

On je jutros, gostujući na Studiju B, rekao da će Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda uraditi projekat postamenta i odrediti mesto gde će biti postavljen "Slepi guslar".

"Mi čuvamo našu istoriju i tradiciju i zato ćemo skulpturu koja je pronađena postaviti na Beogradskoj tvrđavi", rekao je Vesić.

Spomenik Karađorđu, vajara Paška Vučetića, otkriven je 13. avgusta 1913. godine povodom trijumfalnog povratka srpske vojske iz balkanskih ratova.

Spomenik je činila kompozicija u kojoj vožd Karađorđe stoji na steni ispod koje se nalazi nekoliko ustanika, žena sa detetom u rukama i stari guslar sa guslama u torbi i tada je izazvao žestoku polemiku u javnosti.

Posle druge okupacije Beograda od Austrougarske i Nemačke, okupatori su uništili spomenik Karađorđu, a čudom je sačuvana skulptura "Slepog guslara".

Okupatori su planirali da na istom mestu podignu spomenik austrijskom caru Franji Josifu. Taj spomenik su izlili i dopremili u Beograd 1918. godine, ali nije postavljen jer je srpska vojska 1. novembra 1918. godine oslobodila svoju prestonicu.

Spomenik je pretopljen i izlivena su zvona koja se i danas nalaze na Crkvi Ružici.

Posle Prvog svetskog rata, spomenik Karađorđu nije obnovljen, a 11. novembra 1931. godine na istom mestu podignut je Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

Zatvoreno za komentare.