Srbija dobija još jedan autoput!

Srbija dobija još jedan autoput!

Vlada Srbije donela je zaključak kojim je projekat da se izgradi državni autoput I reda Vožd Karađorđe proglasi za projekat od posebnog značaja za Srbiju.

Foto: Shutterstock

Što znači da će se prilikom njegove realizacije primenjivati i poseban zakon, leks specijalis koji je Skupšina usvojila u februaru.

Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju previđeno je da se za sve projekte koji budu proglašeni projektima od posebnog značaja, skrati vreme za eksproprijaciju zemljišta i rešavanje imovinko-pravnih odnosa, ali i da se neće primenjivati odredbe o rokovima Zakona o javnim nabavkama.

Takođe, prema ovom zakonu, procedura koja se tiče javnih nabavki neće se primenjivati ni u slučajevima kada je međunarodnim ugovorima drugačije određeno.

Koridori Srbije su saopštili da je realizacija projekta izgradnje državnog puta I reda Vožd Karađorđe, dužine oko 220 km od izuzetnog je značaja i uticaja na razvoj i unapređenje infrastrukturnih, ekonomskih, privrednih i drugih interesa Srbije.

Foto: Shutterstock

"Značaj se uviđa prevashodno kroz sagledavanje uticaja na putnu mrežu u Republici Srbiji, ali i šire, s obzirom da će predmetni auto-put predstavljati saobraćajnicu koja povezuje Istočnu Srbiju sa Centralnom i Zapadnom Srbijom i auto-putevima E-7, koji predstavlja deo međunarodne trase E-75, odnosno deo drumskog Koridora 10 i E-763", navedeno je u saopštenju Koridora.

Projekat izgradnje ovog Šumadijskog koridora obuhvata teritorije Sopota, Mladenovca, Lazarevca, Aranđelovca, Topole, Rače, Lapova, Velike Plane, Svilajnca, Despotovca i Bora.

"Na ovaj način ostvariće se veza Istočne, Zapadne i Centralne Srbije sa Beogradom i Vojvodinom na severu, odnosno centralnom i zapadnom Evropom, kao i sa južnim delovima Republike, odnosno Makedonijom, Bugarskom i dalje sa Bliskim istokom i Azijom", saopštili su Koridori.

Petljom Županjac kod Lazarevca spojiće se dva auto-puta, Miloš Veliki i Vožd Karađorđe, a konekcije auto-puta Vožd Karađorđe sa Koridorom 10 će se ostvariti kod Malog Požarevca i Markovca.

Foto: Shutterstock

- Realizacija predmetnog projekta doprineće socijalnom i ekonomskom razvoju, stvaranjem uslova za otvaranje novih radnih mesta, odnosno za smanjenje nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih opština u Srbiji kroz koje će prolaziti, kao i poboljšanju opštih uslova života građana. Uz uzimanje u obzir i indirektnih koristi i efekata od ulaganja u projekat, ubrzani društveno-ekonomski razvoj područja uticaće dalje na razvoj privrede u svim segmentima. Izgradnja ove trase omogućiće ubrzani razvoj turizma u Šumadiji, gde postoji ogroman istorijski potencijal, olakšaće se pristup brojnim verskim i kulturnim objektima", navode iz Koridora i dodaju da se očekivana finansijska korist od realizacije projekta odnosi na prihode od naplate putarine i na komercijalne prihode.

Kako je ranije izjavio Zoran Drobnjak, v.d. direktora Puteva Srbije, gradnja ove saobraćajnice bi trebalo da bude završena u naredne četiri godine.

Zatvoreno za komentare.