Srbiju očekuje 7 dana tropskih vrućina

Srbiju očekuje 7 dana tropskih vrućina

Nakon obilnih padavina, Srbiju su proteklih nekoliko dana zadesile visoke temeprature. Kako iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda prognoziraju, pred nama je sedmica u kojoj će biti i do 36 stepeni.

Foto: Shutterstock

Najtopliji dani u narednoj sedmici biće četvrtak, petak i subota, a tada se širom Srbije očekuje 36 stepeni.

Kako bismo proverili do kada će se ove vremenske prilike zadržati i kada se očekuje zahlađenje, razgovarali smo sa meteorologom Nedeljkom Todorovićem.

Foto: PrntScr/hidmet.gov.rs

- Sve do 17. juna očekuju nas visoke temperature, koje će biti između 30. i 36. podeoka. Ponegde se mogu očekivati kratkotrajni lokalni pljuskovi u popodnevnim satima, ali naglašavam tek ponegde. Potom, u drugoj polovini juna biće manje toplo, promenljivo vreme. Znatno više padavina nego što je to slučaj bio u prvoj polovini, ali to će sve biti na lokalnom nivou - kaže za "Telegraf" Todorović.

Pitali smo ga da li možemo očekivati da padavine budu kao one koje su prouzrokovale poplave u pojedinim delovima zemlje.

- Ni govora nema o takvim padavinama, nakon tog 17. juna, to će biti ti kratkotrajni pljuskovi koji su inače tipični za jun - objašnjava meteorolog.

Foto: PrntScr/hidmet.gov.rs

Jun za osam stepeni topliji od proseka

Kako naš sagovornik kaže, ove vrućine prevazilaze prosek junskih temperatura.

- Ova situacija koju sada imamo sa nešto višim temperaturama, izlazi iz okvira prosečnih temperatura za jun, za pet do osam stepeni Celzijusa - rekao je Nedeljko Todorović.

Kakvo je leto pred nama?

Prema rečima Todorovića, davati detaljnu prognozu je još rano, ali postoje ključne stvari koje se sada mogu najaviti.

- Biće ovo jedno uobičajeno toplo leto, sa pljuskovima i grmljavinom, ali je sada rano da bismo se bavili detaljnijom prognozom - zaključio je naš razgovor Todorović.

Ko treba da se pričuva sunca

Foto: Shutterstock

Osobama sa srčanim obolјenjima se savetuje izvesna opreznost usled očekivanih biometeoroloških prilika. Od meteoropatskih reakcija najizraženiji mogu biti problemi sa snom, malaksalost i promenlјivo raspoloženje. Međutim, svima se preporučuje primena adekvatne zaštite od UV zračenja i smanjenje fizičkih napora.

Oprez sa klimom

Važno je da znate kako se ponašati u prostorijama koje hladite klima uređajima. Zabluda je da i pored visokih temperatura, klime treba podesavati na 15 ili 20 stepeni. Postoje zdravstvena pravila koja bi trebalo da poslušate.

Najbolje je da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature bude sedam - osam stepeni, do maksimalno 10 stepeni ukoliko je spoljašnja temperatura ekstremno visoka.

Naravno, prvi korak ka sezonskom korišćenju klima jeste čišćenje istih, kako bi se izbeglo izlaganje organizma štetnom vazduhu koji u najgorim slučajevima može izazvati i koksaki virus.