8 srpskih naučnika među najcitiranijim svetskim umovima!

8 srpskih naučnika među najcitiranijim svetskim umovima!

Osam srpskih naučnika našlo se na listi 100.000 najcitiranijih naučnika sveta koju su objavili istraživači sa Univerziteta Stenford kao rezultat višegodišnjeg istraživačkog projekta čiji je osnovni cilj bila evaluacija gotovo sedam miliona svetskih naučnika.

Foto: Shutterstock

Među njima je, kako prenosi list Danas, pet akademika: Ivan Gutman, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Dušan Teodorović, profesor Saobraćajnog fakultet Univerziteta u Beogradu, Vladimir Kostić sa Medicinskog fakulteta UB, Zoran Petrović sa Instituta za fiziku UB i Nikola Konjević, profesor Fizičkog fakultet Univerziteta u Beogradu.

U grupi najcitiranijih su i Magdalena Đorđević, sa Instituta za fiziku UB, Gordana Ćirić Marjanović, profesorka Fakulteta za fizičku hemiju UB i Livija Cvetićanin sa Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Foto: Shutterstock

Plasmanom u ovu grupu naši naučnici su svrstani među 1,5 odsto najbolje rangiranih u svetu.

Akademik Dušan Teodorović kaže da je sedam miliona svetskih istraživača rangirano na osnovu više kriterijuma i izražava uverenje da će predložena metodologija za rangiranje biti široko korišćena u svetu, zbog dosad najsveobuhvatnije analize naučnih rezultata, ali i zbog ugleda institucije koja stoji iza nje.

Rezultati istraživača sa Stenforda su objavljeni u časopisu PLOS Biology.