Šta nas sve očekuje kad se otvori Trg republike

Šta nas sve očekuje kad se otvori Trg republike

Pešačka zona, pametne klupe sa internetom i punajčima za telefon, senzori za temperaturu, kvalitet vazduha i buke, parking za bicikle su samo jedan od noviteta za Trg republike, na kome će od sutra biti pušten saobraćaj.

Foto: Shutterstock

Površina obuhvaćena rekonstrukcijom bila je preko 1,5 hektara, od čega je dve trećine namenjeno pešacima, a postavljene su kamene ploče i kocke kako bi se razdvojile saobraćajne i pešaćke površine, piše dnevni list "Kurir".

"Sve je rađeno s ciljem da se dobije što više prostora za pešake, da ima više zelenila, besplatan internet, najbolja rasveta u gradu i još mnogo toga", rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Prema njegovim rečima taj prostor će sada moći da se koristi za najrazličitije manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija. Sve instalacije su urađene, što zanči da niko neće morati da razvuče nijedan kabl.

Foto: Shutterstock

Nova javna rasveta obezbeđuje osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana, scensku i dekorativnu rasvetu, osvetljenje Spomenika knezu Mihailu sa četiri kandelabra, fasada Narodnog Pozorišta i Narodnog muzeja i saobraćajnog poteza Kolarčeva - Makedonska.

Na čitavom prostoru je zasađeno 27 novih stabala, pa tako sa već postojećim sada ima preko 50 stabala na potezu Vasina - Makedonska - Kolarčeva.

Pored kamenih klupa, na Trgu će se nalaziti i pet pametnih klupa sa besplatnim internetom, senzorima i punjačima za prenosive uređaje.

Foto: Shutterstock

Na dve lokacije predviđeno je i šest potapajućih stubića,koji omogućavaju ulazak vozila sa dozvolom , a parking za bicikle postavljen je u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu sa Vasinom ulicom.

Posebnom obradom granita na pešačkom delu obezbeđeno je mesto Kapije, a na pojedinim pločama granita biće obeleženo mesto gde su sahranjivani crvenoarmejci pali u borbi za oslobođenje Beogarda 1944, prenosi "Kurir".