Stiže nam zahlađenje: Evo kada možemo da očekujemo i prvi sneg

Stiže nam zahlađenje: Evo kada možemo da očekujemo i prvi sneg

Ako još niste izvadili jakne iz ormara vreme je ih pripremite jer će nas ovo sunce grejati do nedelje. Dotle će nam i trajati ovo toplo miholjsko leto.

 Foto: Shutterstock

Pad temperature prognoziran je za nedelju, ali i slaba kiša, a potom ćemo ugaziti u pravu jesen.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za 30 dana, do 18. novembra će nam najviša dnevna temepratura biti oko 24 stepena, dok 19. i 20. oktobra ona pasti za dva, tri stepena, da bi u nedelju, 21. ona bila oko 18 stepeni.

 Foto: RHMZ/Screenshot

Za taj dan prognozirana je i kiša. Ona je, prema grafikonu RHMZ u najavi i narednih dana i to od 23. do 26, do 28. do 3. novembra, pa onda od 4. do 8, zatim 11, pa onda od 13. do 15.

Temperature će se kretati, prema istim podacima, do 19 stepeni, a krajem perioda, od 12. novembra sledi njihov pad na ispod 16 i 15. novembra na ispod 12 stepeni.

Završava se miholjsko leto

I Đorđe Đurić, meteorolog, kaže da nam je od miholjskog leta ostalo još nekoliko dana, odnosno u njemu ćemo uživati do nedelje, kada sledi promena vremena.

 Foto: Shutterstock

"Do subote će nam biti vreme identično današnjem. A najviše dnevne temeprature biće od 20 do 25 stepeni. Vetar će se u potpunosti smiriti. Potom će u subotu, takođe, biti sunčano i toplo, ali za stepen dva niža temepratura", kaže Đurić za "Blic".

A nedelju - promena.

"Biće pojačan severozapadni vetar, očekuje se i naoblačenje koje će doneti slabu kišu. Ona će padati u južnim predelima Srbije. Temperatura će pasti i vratiti se na normalne vrednosti za ovo doba godine i iznosiće od 13 na severozapadu zemlje do 19 na jugoistoku. Jutarnja temepratura će biti od 6 do 12 stepeni", kaže Đurić za "Blic".

 Foto: Pixabay

Prema njegovim rečima, od sledeće nedelje nam sledi prava jesen.

"Ne očekuje se jače zahlađenje, odnosno očekivane su maksimalne dnevne oko 15 stepeni, što je uobičajeno za treću dekadu oktobra. Što se tiče padavina, još su pod znakom pitanja. Odnosno, nema najave za neke obilne padavine. Do kraja meseca zadržaće se takvo vreme. Imaćemo red sunca, oblaka, slabe kiše", navodi on.

Kako Đurić dodaje, novembar će se nastaviti u istom stilu, odnosno maksimalne dnevne temperature biće oko 13 stepeni, što je malo iznad proseka.

"U Beogradu će biti srednja dnevna temperatura oko 8 stepeni. Počeće magle, prizemni mrazevi, ali ništa neobično za to doba godine. Kako dublje budemo ulazili u jesen, dešavaće se da u dolinama bude magle, dok će planinski vrhovi biti obasjani suncem", kaže on.

 Foto: Pixabay

Opasnost od požara

Kako Đurić kaže, sada je naveća opasnost od požara, zbog paljenja strnjike, a zemlja je suva jer dugo nije pala obilnija kiša.

"Veliki problem je i dim koji se širi preko saobraćajnica, smanjuje vidljivost i ugrožava vozače. Poslednje padavine slabog intenziteta zabeležene su na prelasku iz septembra u oktobar. Nizak je vodostaj Dunava i Save, što predstavlja problem za plovidbu", ističe on.

U novembru prvi sneg

 Foto: Shutterstock

Sneg, kako navodi Đorđe Đurić, možemo u Beogradu da očekujemo oko 22. novembra, a na osnovu tridesetogodišnjeg praćenja.

"Ali, još je rano da se to precizira", završio je on.

Zatvoreno za komentare.