Uživajte dok možete: Evo koliko će se još zadržati toplo vreme

Uživajte dok možete: Evo koliko će se još zadržati toplo vreme

Miholjsko leto, sa značajno višim temperaturama od oktobarskog proseka, zadržaće se još desetak dana, te ćemo tek krajem meseca imati vremenske uslove primerenije trenutnom godišnjem dobu.

 Foto: Shutterstock

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, suvo, stabilno, toplo i pretežno sunčano vreme poslužiće nas još desetak dana. Maksimalne temperature će biti iznad 20 stepeni u celoj zemlji, osim na planinama.

"Maksimalne dnevne temperature u narednom periodu iznosiće između 20 i 25 stepeni, što je značajno iznad proseka, u odnosu na prosečne maksimalne vrednosti za oktobar, koje se kreću između 16 i 19 stepeni", objašnjava Đurić.

Jesen - samo ujutru

 Foto: RHMZ/Screenshot

Noći i jutra su sveži, te se jutarnje temperature kreću od četiri do 12 stepeni, što nas jedino podseća da je jesen, kaže naš sagovornik. Lokalno, u kotlinama bude i hladnije, te je, primera radi, u Leskovcu izjutra izmereno svega dva stepena.

U narednim danima će povremeno u košavskim predelima duvati pojačan vetar. Međutim, košava će biti toplog karaktera.

"Zahlađenje, odnosno svođenje temperatura na vrednosti primerenije ovom godišnjem dobu očekujemo oko 22. oktobra, eventualno dan ranije, ili kasnije. Tada ćemo ući u period u kome će dnevne temperature iznosti 15, 16, 17 stepeni, a jutarnje oko šest ili sedam", kaže Đurić.

 Foto: RHMZ/Screenshot

On dodaje i da je ovogodišnji oktobar jedan od toplijih koje smo imali, iako je početak meseca bio hladniji, te da će srednja mesečna temperatura zasigurno premašiti podrazumevani prosek od 13 stepeni.

Đurić podseća da je april ove godine bio najtopliji april od kad se vrše meteorološka merenja u Srbiji. Tokom tog meseca prosečna temperatura prevaziđena je za pet stepeni, što je ekstremno.

U meteorologiji čak i 0,1 stepen ima značaj uticaj, iako se građanima tako ne čini, pojasnio je sagovornik "Blica".

Sušni period

 Foto: RHMZ/Screenshot

Đurić skreće pažnju na to da je veliki problem za poljoprivrednike što već duži vremenski period nema padavina, a neće ih ni biti narednih desetak dana, zasigurno.

"Zemlja je izrazito suva, i da bi se to popravilo, potrebno je da padne između 20 i 40 mililitara kiše po kvadratnom metru. Ta količina padavina bi se kategorisala kao obilna, čak i kada bi pala u periodu od dva ili tri dana, ali ne bi bilo opasnosti od poplava imajući u vidu koliko je zemljište isušeno, a na pojedinim rekama opao vodostaj."

Obilne padavine u novembru?

 Foto: RHMZ/Screenshot

U novembru će temperature takođe biti iznad proseka, ali ne ovoliko izraženo kao što je slučaj u oktobru.

"Još uvek je rano za precizne prognoze, ali najverovatnije nas očekuju obične padavine, koje bi mogle čak da predstavljaju problem" zaključio je Đurić.

Alarm zbog magle

 Foto: RHMZ/Screenshot

Žuti meteo alarm uključen je danas zbog magle u jugozapadnoj Srbiji i na Kosmetu, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Ovaj alarm najavljuje probleme u saobraćaju i vidljivost manju od 200 metara, kao i nepovoljan uticaj vremenskih uslova na hronične bolesnike.

Osim upozorenja zbog magle, nema aktuelnih ni hitnih upozorenja niti najava, a indeks UV zračenja biće umeren.

Zatvoreno za komentare.