Vozom od Beograda do Novog Sada za pola sata

Vozom od Beograda do Novog Sada za pola sata

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će radovi na dve deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada biti završeni do jeseni 2021. godine i da će se tada između ova dva grada vozom putovati pola sata.

Foto: Shutterstock

Mihajlović je, obilazeći radove na izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta, na deonici Beograd centar - Stara Pazova, rekla da je izgradnja brze pruge "najveći i najvredniji infrastrukturni projekat u jugoistočnoj Evropi, čija je ukupna vrednost na teritorijama Srbije i Mađarske oko četiri milijarde evra, od čega oko dve milijarde evra na teritoriji Srbije".

Na prvom delu deonice Beograd centar - Stara Pazova, od stanice Beograd centar do Zemuna, izvedeno je oko 40 odsto radova, a od decembra će se raditi na svim delovima trase istovremeno.

- Ova pruga je važna ne samo zbog toga što će se od Beograda do Novog Sada vozom stizati za pola sata, nego i zato što se ovim projektom Srbija uključila u globalnu kinesku inicijativu "Jedan pojas, jedan put", kao jedna od prvih zemalja koja je sa Kinom potpisala memorandum u vezi s ovim projektom - rekla je Mihajlović i zahvalila se kineskim i srpskim železnicama što se radovi izvode 24 sata dnevno da bi se ispoštovali rokovi.

- Posebno je važno da će svi radovi biti izvedeni po evropskim standardima, što proverava notifikaciono telo - rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema njenim rečima radovi na deonici od Stare Pazove do Novog Sada se odvijaju u ugovorenim rokovima, a za deonicu od Novog Sada do Subotice potpisan je komercijalni i finansijski ugovor i početak radova može se očekivati u februaru ili martu 2020. godine.

Zatvoreno za komentare.