Zaštitite vid uz ThinOptics sunčane naočare

Zaštitite vid uz ThinOptics sunčane naočare

ThinOptics sunčane naočare štite oči od UV zračenja. Poznato je blagotvorno delovanje sunčeve svetlosti na telo, a posebno na duh u smislu poboljšanja raspoloženja i stimulisanja lučenja hormona serotonina.

Foto: Sveti Vid

Ipak, sa suncem oprezno. Ono je stalni izvor ultraljubičastog zračenja koje, u slučaju veće izloženosti, može biti i štetno za telo, jer telo pamti dugotrajno izlaganje UV zracima.

Foto: Sveti Vid

UVA zračenje može dopreti do mrežnjače oka, stoga dugotrajno izlaganje može povećati opasnost od degeneracije žute mrlje.

UVB zračenje čini tek 10% od ukupnog ultraljubičastog zračenja koje dolazi do Zemlje, ali upravo ono predstavlja najveću opasnost za zdravlje čoveka pa može uzrokovati najveću štetu vašim očima, od prostog crvenila očiju do ozbiljnih problema: bolesti mrežnjače, zapaljenja, prerana pojava katarakte, može oštetiti rožnjaču i izazvati bolno stanje, vrstu upale rožnjače koja se naziva fotokeratitis.

Infracrveni zraci, kojima se oslobađa sunčeva toplota, greju i ponekad mogu da spale kapke, isušuju rožnjaču i mogu da izazovu vidni umor. Plava svetlost, koju oko teško fokusira, može da dovede do zamora vida. Ona je glavni krivac za pojavu zaslepljenosti i nekih hromatičnih aberacija (loša percepcija boja) i može da dovede do grešaka u opažanju.

UVC zračenje blokira ozonski omotač i trenutno ne predstavlja neposrednu pretnju.

ThinOptics sunčane naočare protiv UV zračenja

Umereno ili produženo izlaganje očiju ultraljubičastom zračenju može uzrokovati brojna oštećenja delova oka i biti glavni uzrok nekih od bolesti oka, poput katarakte ili sive mrene (zamagljenja očnog sočiva) ili degeneracije žute mrlje, što eventualno može dovesti i do gubitka vida.

Pretpostavlja se da je otprilike 10% slučajeva katarakte ili sive mrene uzrokovano UVB zračenjem. Katarakta predstavlja zamagljenje sočiva, koja moraju biti prozirna za jasan vid.

Ugrožena su gotovo sva tkiva oka: spojnica (sluznica, odnosno konjunktiva), rožnjača, sočivo i mrežnjača. Dugotrajna izloženost UV zračenju posebno šteti sočivu oka i mrežnjači. No, dokazano je da i vidljivi deo spektra – plavo svetlo kratke talasne dužine, ima štetan učinak na mrežnjaču oka.

Ubrzava se razvoj zamućenja sočiva, tj. nastanak mrene. Napredovanjem mrene, vid postaje sve slabiji i zamućeniji, kao da gledate kroz izmaglicu. Mrene predstavljaju glavni uzrok slabijeg vida u starijoj dobi, ali operacijom se u većini slučajeva može povratiti izgubljeni vid.

U mrežnjači, na mestu žute mrlje, nastaju trajne degenerativne promene koje sa sobom nose nepopravljivo oštećenje vida. I kratkotrajno gledanje direktno u sunce, bez ikakve zaštite može već nakon desetak sekundi jako i trajno oštetiti žutu mrlju na mrežnjači koja je fokus oka.

Degeneracija očne mrlje, takođe, je jedan od vodećih uzroka gubitka vida, čiji napredak može biti ubrzan prekomernim izlaganjem ultraljubičastom zračenju.

Deca su najugroženija, jer je dečije oko jako osetljivo na UV zračenje, a uz to se ne znaju sami zaštititi. Bebe i sasvim mala deca ne smeju se izvoditi na direktno sunce u periodu od 10 do 16 sati. U rizičnu grupu spadaju i starije osobe, kao i one kojima je operisana mrena ili imaju bolesti mrežnjače.

Zaštita očiju se može postići na više načina, primer nošenjem šešira sa širokim obodom koji štiti oči od sunčevog svetla, zatim nošenjem sunčanih naočara ili pak kontaktnih sočiva koje imaju zaštitu od ultraljubičastog zračenja.

Naravno, šeširi ne predstavljaju potpunu zaštitu od UV zračenja, već mogu smanjiti izlaganje očiju Suncu za otprilike 50%. Danas su dostupna kontaktna sočiva koja štetno zračenje mogu smanjiti i do 90%, dok kvalitetne sunčane naočare mogu garantovati čak i stopostotnu zaštitu od UV zraka.

Prilikom izbora sunčanih naočara koje mogu kvalitetno i efikasno blokirati štetno ultraljubičasto zračenje, treba imati na umu ovih 10 stvari:

1. Naočare koje imaju UV zaštitu su specijalno tretirane posebnim slojem koji omogućava zaštitu dok obezbeđuje čistu sliku bez distorzije.

2. Blokiranje plavog spektra: naočare koje imaju ovaj kvalitet omogućavaju lakše gledanje udaljenih predmeta, naročito na snegu. Popularne su kod skijaša, lovaca ili ljudi koji se bave jedrenjem.

3. Polarizovana stakla: smanjuju odbljesak prilikom refleksije svetla, kao na primer sunčeva svetlost koja se odbija od površine, vode ili snega. Korisne su za vožnju automobila, skijanje i pecanje.

4. Fotohromatska stakla: ova stakla potamne ili posvetle zavisno od promene intenziteta svetla. Potrebno je neko vreme dok staklo promeni zatamnjenost kod promene osvetljenja.

5. Polikarbonatna stakla: pružaju zaštitu od udarca prilikom potencijalno opasnih aktivnosti ili sporta.

6. Ogledala stakla: smanjuju vidljivo svetlo.

7. Gradirana stakla – Single: tamnija na vrhu i svetlija prema donjem delu, smanjuju odsjaj, ali zadržavaju čistu sliku. Pogodna su za vožnju, ali ne za sport.

8. Duplo gradirana: tamnija na vrhu i donjem delu stakla, a svetlija u sredini. Preporučuju se za zimske ili sportove na vodi, ali ne i za vožnju.

9. Potražite na naočarima sertifikat ili oznaku koja govori o postotku štetnog zračenja koje naočare blokiraju i vrsti UV zračenja od kojeg štite oči, npr. „blokira 99% ultraljubičastih zraka“ ili „blokira 95% UVB i 60% UVA“.

10. Na unutrašnjoj strani drškice naočara nalazi se identifikaciona oznaka njihovog modela, informacije se odnose na kategoriju i vrstu filtera. N= oznaka pruža dobru zaštitu od sunčevog zračenja, gde je srednja i jaka svetlost. F= označava kategoriju koriščenja u tamnijim okolnostima. P= polarizovane naocare za sunce blokiraju odbljesak, (kada se sunčeva svetlost odbije od horizontalne površine, kao što su put ili voda, veliki deo svetlosti reflektira se horizontalno, što se zove odbljesak). Ovaj odbljesak nam otežava pogled i čini ga neprijatnim i nejasnim. Samim tim polarizovane naočare za sunce blokiraju odbljesak i propuštaju jedino korisnu vertikalnu svetlost da dopre do oka.

Posto se svetlost raspršuje, nije dovoljno štititi se samo od direktnih sunčevih zraka, jer su oči ugrožene i dok sedimo u hladovini, zato naočare za sunce treba nositi cele godine, naročito leti na moru zbog odbijanja svetlosti od vode i na planini, gde je jače zračenje.

Sunce se zimi nalazi u nižem položaju na nebu u odnosu na položaj tokom leta. To može uzrokovati još veću izloženost štetnim UV zracima, posebno ako napolju provodite mnogo vremena ili se bavite nekim sportom.

Zbog reflektivne prirode snega, prema nekim procenama čak do 85% sunčevih UV zraka biva reflektirano od njegove površine. U vrlo kratkom roku, ti UV zraci mogu uzrokovati sunčane opekotine na površini oka koje se još nazivaju i snežno slepilo, a predstavljaju velik problem skijašima i ostalim sportistima na snegu.

Uz to, poznato je da količina UV svetla raste sa nadmorskom visinom, izuzetno jaka je refleksija UV zraka od površine mora, šljunka i peska. Tako nas sunce ugrožava kad nam je najugodnije.

Boraveći na plaži, čamcu ili jedrilici izloženi smo vrlo intenzivnom UV zračenju. A na nadmorskoj visini od 2000 metara količina UV zraka čak je dvostruko veća nego na morskoj plaži.

Zaštita očiju od sunca posebno je važna za osobe koje nose naočare sa dioptrijskim staklima jer UV zraci mogu dodatno da oštete oko. Njima se svakako preporučuju naočare za sunce sa odgovarajućom dioptrijom, jer one pružaju oštar i jasan vid, zaštitu od štetnog zračenja ali i lep izgled.

ThinOptics naočare – tanke, fleksibilne i jake, izgledaju sjajno i pružaju maksimalnu zaštitu i štite 100% od UV zraka. Polarizovana stakla poboljšavaju vid uklanjanjem plave svetlosti. Izuzetno tanka aluminijumska futrola omogućava Vam da ThinOptics naočare budu uvek uz Vas! ThinOptics naočare možete izabrati u Optici Sveti Vid, Dobračina 27/2 sprat .

Kontakt telefoni:

+381 11 262 26 47

+381 69 262 26 47

E-mail: optika@svetivid.com

Zatvoreno za komentare.