Da li se ikada zapitate kako nastaju kulen, pršut, slanina, buđola... ?

Da li se ikada zapitate kako nastaju kulen, pršut, slanina, buđola… ?

Suhomesnati delikatesi, kada su napravljeni po tradicionalnim recepturama i od najkvalitetnijeg mesa, su uživanje za sva čula. Njihov ukus, miris, ali i izgled kada su servirani kao predjelo ili tek izviruju iz bogatog sendviča, čine da nam krene voda na usta čak i pri samoj pomisli na kulen, pršut, slaninu, buđolu...

Foto: Kosmajska

Da li ste se ikada zapitali kako nastaju ti neodoljivi zalogaji?

„Nastaju tako što se u svaki od njih ulaže mnogo znanja, truda, iskustva ali i ljubavi“, objašnjava magistar tehnoloških nauka Spomenka Zagorac, direktor proizvodnje u porodičnoj delikatesnoj radionici Kosmajska. Njihovi proizvodi su prepoznatljivi po vrhunskom kvalitetu i punom ukusu.

Kako se to postiže?

„Veoma jednostavno. Umesto preteranog dimljenja suhomesnatih proizvoda, što je čest slučaj zbog kojeg svi oni imaju sličan ukus u kojem dominira dim, mi u Kosmajskoj svoje delikatese odimimo tek onoliko koliko je potrebno zbog mikrobioloških procesa. Tako naši proizvodi imaju suptilan ukus dima, a tokom konzumacije, čak i zatvorenih očiju, precizno možete da odredite šta jedete i koji delikates je u pitanju. Takođe, mi koristimo vodene filtere i tako ih prečišćavamo od kancerogenih sastojaka koji se nalaze u dimu, što takođe doprinosi boljem ukusu“.

Osim soli i prirodnih začina Kosmajska proizvodima se ništa drugo ne dodaje?

„Ništa drugo, naravno. Ako hoćete visok kvalitet, onaj na koji smo navikli još od detinjstva, onda je to jedini način. Mi smo odrasli na domaćoj slanini, kobasici, pršuti... i zato sada pravimo proizvode koji imaju isti takav kvalitet i ukus – pun, pikantan, prijatan“.

Koliko pozicija na kojoj se nalazi vaša porodična delikatesna radionica, obronci Kosmaja, utiče na kvalitet i ukus proizvoda?

„Doprinosi u velikoj meri. Vazduh Kosmaja i ruža vetrova, kao i šuma kojom smo okruženi, čine da naši proizvodi budu u potpunosti izjednačeni sa domaćim - visoko kvalitetni i neodoljivi. Potvrda toga su naši zadovoljni potrošači ali i nagrade. Na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, na primer, učestvovali smo na početku osnivanja i za proizvode koje smo slali na ocenu kvaliteta, osvojili smo sve zlatne medalje. Na to smo veoma ponosni jer se uopšte nismo pripremali. Poslali smo uzorak direktno iz proizvodnje“.

Znamo da koristite tradicionalne recepture. Da li su to, možda, recepti koji se nasleđuju porodično?

„Recepti su tradicionalni, ali je proces proizvodnje savremen. Umesto starih pušnica u kojima se meso nekada stavljalo tokom zimskog perioda, ono sada sazreva u savremenim komorama, i to tokom cele godine.“

Foto: Kosmajska

Delikatesna radionica Kosmajska deluje veoma moderno. Osim što pratite trendove u mesnoj industriji, vi ih i diktirate. Da li je prava mera tradicionalnog i modernog ključ uspeha?

Ključ uspeha je da se održava uvek isti kvalitet i da se kupac nikada ne vara. To je možda teži put, ali je za nas u Kosmajskoj jedini prihvatljiv. Što se tiče trendova, informišemo se na sajmovima širom sveta, pre svega u Frankfurtu i Kelnu, a ove godine smo planirali i odlazak u Pariz. Osim noviteta u mesnoj industriji, tako saznajemo i inovacije u pakovanju i prezentovanju proizvoda“.

Koliko prođe vremena dok od komada mesa nastane gotov proizvod?

„Za neke proizvode je dovoljno 50, a za neke i 120 dana. Mi ništa ne ubrzavamo, već čekamo onoliko vremena koliko zahteva prirodni tehnološki proces sazrevanja mesa. Ne puštamo ništa na tržište dok nije potpuno spremno, bez obzira na to što nekada traje baš dugo. Nije isto vreme zrenja kulena, kobasice, buđole, vrata, zbog čega je na ambalaži naših proizvoda jasno naznačeno koliko je trajao proces. Možda neki ljudi sa nevericom gledaju te podatke, ali samo dok ih ne probaju i lično se uvere u kvalitet i ukus“.

Šta se najduže pravi?

“Najduže se pravi Seoski kulen, kao i vrat i buđola. Potrebno je od dva do čak četiri meseca”.

Osim stručnosti u svaki Kosmajska proizvod utkano je i mnogo ljubavi. Da li je upravo ta ljubav tajni sastojak Kosmajska recepata?

„Da, ljubav je naš tajni sastojak. Čovek mora da voli svoj posao da bi ga dobro i uspešno obavljao, a mi u Kosmajskoj zaista uživamo u svakom delu procesa proizvodnje. Neizmerno sam zadovoljna i srce mi je puno kada obilazim komore, kada osetim taj miris, kada vidim kako to sve izgleda“.

Koji proizvod je vama najdraži?

“Nije mi lako da izdvojim jedan proizvod, ali ako baš moram neka to bude Kosmajska kobasica. Osmislila sam je pažljivo, sa namerom da bude jedinstvena na našem tržištu”.

Šta novo možemo da očekujemo iz vaše delikatesne radionice?

“Na tržištu postojimo već skoro 11 godina i sve to vreme, iz godine u godinu, plasiramo nešto novo, bilo da je reč o proizvodima, dizajnu ambalaže, prezentaciji proizvoda. Radujemo se 2021. i sigurni smo da će nam svima doneti više osmeha, pre svega zdravlja. A s obzirom na to da zdravlje na usta ulazi, veoma je važno da se hranimo kvalitetno i da ne pravimo ustupke”.

Zatvoreno za komentare.