5 stvari koje uništavaju vašu kožu lica, a da niste ni svesni!

Sasvim nevine, svakodnevne stvari mogu izazvati probleme sa kožom lica. Evo najčešćih uzročnika bubuljica, suve kože i iritacija, koji vam verovatno ne bi pali na pamet.

Krema za zaštitu od sunca

Svaki put kad nanosimo kremu za zaštitu od sunca preskočimo oko deset odsto površine lica. Da biste bili sigurni da ćete pokriti sve, potrebna vam je količina veličine recimo jednog dinara u metalu, a zaštitni faktor treba da bude minimum 30.

Nemojte zaboraviti da kremu nanesete na kožu oko očiju (ne i na kapke), središnji deo nosa, liniju čela tik ispod kose i na ušne školjke, odozgo. Ako vam je potrebna trenutna zaštita, birajte mineralne formule koje sadrže cink i titanijum oskid.

Sredstvima za zaštitu od sunca koja ne sadrže ove sastojke potrebno je dvadesetak minuta da počnu da "rade". Dakle, ako izlazite napolje, nemojte zaštitne kreme nanositi neposredno pre nego što izađete.

Maske za lice

Čaša vina i maska na licu… raj na zemlji, to će vam potvrditi svaka žena. Ali, nemojte da vam ovo pređe u svakodnevnu naviku.

Sastojci kao što su alfa-hidroksi kiseline, glikolna ili salicilna kiselina (koji su česti u maskama za podmlađivanje ili piling kože, kao i u onima protiv akni) mogu da isuše i iziritiraju kožu ako ih koristite suviše često. Ukoliko ih stavljate svaki dan, može se desiti da izazovu i preterano mašćenje lica, što će zapušiti pore.

Masku nanosite jednom, najviše dvaput nedeljno, i nakon toga obavezno nanesite hidratantnu kremu.

Kafa

Popijete jednu ujutru čim se probudite, pa jednu na poslu, pa jednu posle ručka…

Kao sastojak proizvoda za negu lica, kofein smanjuje naduvenost oko očiju i zateže kožu, ali ako pijete suviše kafe, koža će vam biti suva, izgledaćete umorno i "isprano", a sitne bore biće uočljivije zbog dehidriranosti.

Dve šoljice u toku dana trebalo bi da budu vaš maksimum.

Spavanje

Ako spavate okrenuti uvek na istu stranu, to znači da ta strana vašeg lica trpi pritisak jastuka tokom osam sati.

Tokom vremena, počeće da vam se stvaraju bore na toj strani lica, a možete primetiti i da vam se tu pojavljuju bubuljice nešto češće, jer je ta strana izložena znojenju i bakterijama kojih uvek ima na jastuku.

Ako ne možete da spavate na leđima, pokušajte bar da obične jastučnice zamenite svilenim i menjajte ih na svaka dva, tri dana.

Obrve

Ako obrve čupate na brzinu, može se desiti da iziritirate kožu, ili da dlačice pokidate pri koži umesto da ih iščupate iz korena. To može da izazove urastanje dlačica, ali i pojavu sitnih bubuljica i crvenila.

Pobrinite se da uvek odvojite dovoljno vremena za tu akciju, a najbolje bi bilo da obrve oblikujete voskom (onim koji je predviđen za depilaciju lica), pošto ćete tako biti sigurni da ste dlačice iščupali iz korena.

Pročitaj još