5 svakodnevnih navika koje štete koži vašeg lica

5 svakodnevnih navika koje štete koži vašeg lica

Budimo iskreni, svi se nadamo da će naša koža, a posebno koža lica, ostariti kao dobro vino. Do toga, naravno, neće doći, ali ipak postoje načini da sačuvamo mladolik izgled duže nego što nam je genetika predodredila.

 Foto: ShutterStock

Da bismo to postigli, moramo da negujemo kožu lica na adekvatan način, ali i da izbegavamo neke aktivnosti koje joj štete. Nabrojaćemo u narednim redovima pet takvih aktivnosti…

1. Korišćenje proizvoda za negu kose koji imaju sulfate

Šamponi, balzami i drugi proizvodi za negu kože koji sadrže sulfate u dodiru sa kožom lica začepljuju njene pore, što može izazvati pojavu bubuljica i mitisera, i dovesti do iritacije kože.

Iz tog razloga gledajte da nabavite proizvode za negu kose bez sulfata, a ako vam to ne pođe za rukom, potrudite se da vaši proizvodi za negu kose sa sulfatima ne ostvare kontakt sa kožom vašeg lica.

2. Korišćenje previše proizvoda za negu kože

 Foto: ShutterStock

Nije poželjno da koristite previše krema, seruma, losiona i drugih sredstava za negu kože. Ponekad interakcija između njih ima neželjene efekte, zbog čega mnogi dermatolozi preporučuju da izaberete jedan ili dva proizvoda za negu kože lica i koristite ih u dužem vremenskom periodu, kako biste im dali vremena da počnu da deluju.

3. Spavanje na stomaku ili boku

Spavanje na stomaku ili boku nezdravo je iz više razloga, ali ovog puta ćemo se zadržati na negativnim posledicama po kožu lica.

Kada spavamo u ovim položajima naše lice direktno dodiruje površinu jastuka, koji nije uvek dovoljno čist, posebno ako ga koristimo više dana, a budući da nam je lice pritisnuto za jastuk, može doći do začepljenja pora i pojave akni. Zbog svega ovog, preporučljivo je da spavate na leđima.

4. Pranje lica preterano toplom ili hladnom vodom

 Foto: ShutterStock

Kada je u pitanju zdravlje kože našeg lica, veoma je važna temperatura vode kojom je peremo. Ako koristimo previše hladnu vodu, male su šanse da ćemo se rešiti svih masnoća i prljavština sa kože.

S druge strane, umivanje vrelom vodom može da dovede do preteranog isušivanja kože lica i njene iritacije. Pravi izbor je mlaka voda, temperature od oko 36,5 stepeni Celzijusa.

5. Neumivanje ujutru

Ako se umivate pred spavanje, a preskačete umivanje ujutru misleći da vam je lice čisto, pravite veliku grešku. Noću se, naime, na vašem licu talože bakterije, prljavštine i masti. Što pre ih vodom ujutru odstranite sa kože vašeg lica, to će ona biti zdravija.

Zatvoreno za komentare.