Česta misterija - zašto žene uglavnom otvorenih usta nanose maskaru?

Česta misterija – zašto žene uglavnom otvorenih usta nanose maskaru?

Devojke, možda ste primetile da svaki put kad stavljate maskaru imate isti, smešan izraz lica: glavu malo iskosite, približite se ogledalu kao da želite da "uđete" u njega i, najverovatnije, otvorite usta. Evo zašto žene uglavnom otvorenih usta nanose maskaru.

Foto: Shutterstock

Taj izraz lica koji imate kad stavljate kontaktna sočiva, ajlajner, ili maskaru je bizarna "uvrnutost", u rangu kijanja od jakog svetla ili zaraznog zevanja. Zašto imamo potrebu da otvorimo usta kad se nešto približava našem oku? Definitivnog odgovora nema, ali nauka ima prilično zanimljivo i prilično razumno objašnjenje.

Da bismo razumeli zašto devojke otvorenih usta nanose maskaru, moramo da znamo nekoliko činjenica o anatomiji naše glave. Mišići koji su odgovorni za otvaranje i zatvaranje usta zovu se lateralni pterigoidni mišići, i njima upravlja centralni "put" kojim nadražaji idu kroz naše telo, od stomaka do mozga, poznat kao trigeminalni nerv.

Mišić koji podriže i spušta gornje kapke ima, s druge strane, ime koje kao da je "ispalo" iz romana o Hariju Poteru - levator superioris, i njega kontrološe oklulomotorni nerv.

Trigeminalni i okulomotorni nervi nalaze se vrlo blizu u moždanom stablu. I najrealnija teorija kojom se objašnjava taj poriv da otvorite usta kad stavljate maskaru je da se te, da pojednostavimo stvari, "žičice" ukrste.

Kad aktivirate okulomotorni živac, da otvorite oko dovoljno da možete da se našminkate a da se ne umažete, signal aktivira i trigeminalni živac, i otvorite i usta u isto vreme. I eto ga - izgledate smešno, ali maskaru uspevate besprekorno da stavite.

Ovo je najlogičnije objašnjenje, zasnovano na anatomiji.

Druga, manje verovatna, teorija kaže da kad otvorimo usta prosto zategnemo kožu lica i bude nam lakše da se našminkamo. Iako i ovo zvuči logično, jedna mala začkoljica to opovrgava. Postoji naime medicinsko stanje poznato kao Markus Ganov sindrom treptanja vilicom, kod kojeg osoba trepne svaki put kad otvori usta, piše Mondo.

Zatvoreno za komentare.