Da li nam je zaista potrebna šminka tokom leta

Da li nam je zaista potrebna šminka tokom leta

Visoke temperature nisu baš idealne za našminkano lice. Pre svega zbog znojenja koje će sasvim sigurno upropastiti šminku. Iako svoju negu kože i šminku možete naravno prilagoditi godišnjim dobima, leti je poželjno da šminkanje potpuno preskočite.

 Foto: Shutterstock

Ako ipak želite da koristite šminku, uvek počnite sa čistom bazom. Znojenje uzrokuje začepljenje pora, što može izazvati probleme na osetljivoj koži.

Najbitnije je korišćenje blagog sredstva za čišćenje ujutro i uveče. Preko noći se naša koža može oznojiti, a onda i začepiti pore. Ako ste skloni aknama, važno je da se otarasite viška prljavštine i sebuma. Preporučuje se piling nekoliko puta nedeljno, tako da koža izgleda sveže. I pre nego što stavite bilo kakvu šminku, ne zaboravite da je važan zaštitni faktor.Investirajte u hidratantnu kremu za lice koja uključuje zaštitu od sunca. Zaštitni faktor 30 za lice takođe može da se koristi i kao prajmer.

Kod šminkanja je najvažnija čista baza

Što se tiče šminke, koristite samo ono što vam je zaista neophodno. Ako možete, izbegavajte kozmetiku na bazi ulja, kao i proizvode u prahu. Umesto njih koristite one na bazi kreme ili gela.

 Foto: Shutterstock

Osim što uzrokuje akne, nošenje šminke tokom visokih temperatura može prouzrokovati i infekciju oka. Ljudi često ne uzimaju u obzir opasnost od šminke oko očiju, a rizik od infekcije oka može da se poveća tokom leta. Ako koristite staru maskaru (staru više od jedne godine), bakterije se mogu nakupiti u njenoj tubi. Tokom vrelog talasa, očigledno se više znojite i zbog toga maskara može ući u oko i izazvati infekciju.