Detaljan spisak, korak po korak - kako je Merilin Monro negovala lice

Detaljan spisak, korak po korak – kako je Merilin Monro negovala lice

Ne postoji apsolutno niko ko još malo pa 60 (slovima: šezdeset) godina nakon svoje smrti ima takvu moć kao Merilin Monro.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Marilyn Monroe (@marilynmonroe)

Ona je ikona pop kulture bez premca i iskreno, ne znam ko je na drugom mestu, ali se razdaljina između njenog prvog i tog drugog mesta meri svetlosnim godinama. Zato je i danas jedan jedini papir sa njenim imenom vest koja se odmah prenosi po celom svetu.

Naime, nakon svih aukcija - uključujući i onu epsku iz novembra 2016. godine kada je haljina u kojoj je pevala Kenediju prodata za 4.8 miliona dolara i tako postala najskuplja haljina ikada prodata - pre nekoliko dana u javnost je dospeo papir sa uputstvom za negu kože koje joj je 7. marta 1959. godine izdao dermatolog Erno Lazlo (a za kog je sama Merilin govorila da joj “ne samo leči kožu već i neguje dušu”).

Merilin je često bila ispred svog vremena; još i pre nego što je postala zvezda redovno je vežbala i bila među prvima koji su se bavili jogom, uvek se čuvala sunca (iako postoje i fotografije obožavalaca na kojima je blago preplanula), bila je opsednuta hidratacijom kože, koristila bebi puder kao suvi šampon kako bi izbegla prečesto pranje kose koju je uglavnom farbala na svakih pet dana, a tehnike konturiranja koje su koristili ona i njen šminker Vajti su legendarne i nikada do kraja otkrivene.

Jeste otkriveno, na primer, to koji crveni ruž je Merilin izuzetno volela: Guerlain Rouge Diabolique koji je danas deo linije KissKiss pod brojem 320 Red Insolence.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Marilyn Monroe (@marilynmonroe)

Opšte je poznato da je bila pacijent Ernoa Lazla - kao i činjenica da je njegova krema za lice pronađena na njenom noćnom stočiću kada je umrla. Njegovo ime dobro je poznato svima koji vole kozmetiku i nešto o njoj znaju.

Nakon što je iz Budimpešte u kojoj je vodio računa o koži pripadnika kraljevske porodice, emigrirao u Ameriku i otvorio salon na Petoj aveniji koji su redovno posećivale Ketrin Hepbern i Greta Garbo, a kasnije i Merilin, Odri Hepbern i Džeki Kenedi. Moglo bi se reći da je bio jedan od prvih slavnih dermatologa čijim su stopama kasnije pošli mnogi.

Recept nam dolazi upravo iz arhive brenda Erno Lazlo i deo je izložbe “Pink Jungle: 1950s Makeup in America” u muzeju šminke u Njujorku. Na Instagramu je osvanuo pre nekoliko dana kao deo teasera za izložbu koja je, nažalost odložena iz svima poznatih razloga.

U analiziranje rutine nege koju joj je Dr Lazlo preporučio, brže bolje su se bacili svi. Ipak, izuzetno je teško oformiti mišljenje iz jednog jednostavnog razloga, a to je da ne znamo tačne sastojke većine preparata.

To što znamo da je nešto “tonik” nije ni izbliza dovoljno da se odredi da li je neki tonik univerzalno dobar - sastojak koji odgovara jednom tipu i stanju kože može imati potpuno suprotan efekat na drugom. Mislim da je zato bolje da se uzdržimo od konkretnih komentara i pozabavimo se samo osnovnim principima.

1. Umivanje mlakom, odnosno toplom vodom

Ovo je dobra preporuka za suvu kožu (čemu je rutina namenjena). Iako hladna voda može imati svojih benefita - posebno za cirkulaciju - kada je suva koža u pitanju uvek je bolje kloniti se ekstremnih temperatura koje mogu biti okidač zapaljenskih procesa.

Topla ali ne vrela voda, takođe je idealna za temeljno uklanjanje sebuma, u kombinaciji sa sredstvom, naravno. U ovom slučaju sa sapunom iz laboratorije Erno Lazlo.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Marilyn Monroe (@marilynmonroe)

2. Upotreba tonika

Kao što smo već rekli zavisi od sastojaka koje sadrži i od kože na kojoj se koristi. Uopšteno, tonici mogu imati izuzetno dejstvo na kožu ali, ako su prejaki, mogu oštetiti zaštitnu barijeru kože.

3. Dvostruko čišćenje

Izvolite dokaz da ova praksa nije nešto za šta smo saznali juče i to iz bjuti rituala iz Koreje. Na kraju dana, kada ga Dr Lazlo i preporučuje, ono apsolutno ima smisla ali, ponovo, izuzetno je važno koristiti sredstva koja odgovaraju kako vašem tipu tako i stanju kože i godišnjem dobu.

Uljani čistač iz ovog konkretnog recepta bi mogao imati komedogeni efekat na mnoge tipove koža, uključujući i osteljivu, pogotovo u kombinaciji sa sredstvom u vidu kreme koje ga prati. Uopšteno gledano i druga krajnost može biti problematična pošto prejaka sredstva isušuju kožu i remete njen prirodni zaštitni sloj.

4. Preporuke za ishranu

Dr Lazlo je očigledno shvatao vezu između osetljivosti na određenu hranu i zdravlja kože, na čemu se poslednjih godina izuzetno insistira. Njegova preporuka Merilin da ne jede čokoladu je potpuno razumljiva (zbog šećera, ne zbog kakaa).

Isto važi i za školjke i plodove mora koji često mogu sadržati bakterije koje izazivaju osipe i crvenilo. Ono što izaziva čuđenje jeste ograničenje koštunjavog voća i maslina za koje danas znamo da sadrže zdrave masti i imaju protivupalno dejstvo.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Marilyn Monroe (@marilynmonroe)

Zatvoreno za komentare.