Kako izabrati maskaru baš po meri trepavica

Kako izabrati maskaru baš po meri trepavica

Da bi vaše trepavice bile besprekorne, treba da znate kakva vam maskara treba. Važno je i koje je boje, kakva joj je četkica, kakve je teksture… Uz naše savete vaše trepavice biće kao sa reklame.

Ljubičasta za zelenooke, braon za plavooke

Većina žena koristi isključivo crnu maskaru, ali treba da razmislite i o drugim bojama, s kojima će trepavice izgledati efektnije. Pri izboru boje maskare presudna je boja očiju. Ako su vam oči zelene, izaberite ljubičastu ili zelenu maskaru, ako su plave ili sive, trepavice istaknite braon ili plavom maskarom, a ako imate braon oči, odlično će vam stajati plava, zelena ili braon maskara.

Gusta i široka četkica za volumen i dužinu

Četka u obliku češljića najbolji je izbor ukoliko želite da izbegnete gromuljice na trepavicama. Oštri zupci će se lako zavući između trepavica i razdvojiti ih, tako da će izgledati maksimalno prirodno. Gusta, velika, široka četkica idealna je ukoliko želite upadljive trepavice s mnogo volumena i dužine.

Tanka, duga drška i uska četkica s kratkim dlačicama idealne su za osobe s kraćim trepavicama, jer će lako dopreti do korena i izvući trepavice na način koji želite. Zakrivljene četkice stvorene su za trepavice koje rastu ravno i potrebno vam je da ih zaoblite. Naravno, neophodno je i da ih uvijete pre nanošenja maskare, ali četkica će pomoći da namažete svaku dlačicu.

Mačkasto izvlačenje je najbolja tehnika

Prvi sloj maskare nanesite tako što ćete četkicu povlačiti nagore, vertikalno, jer na taj način podižete trepavice. Drugi sloj nanosite povlačeći četkicu na spolja, ka spoljašnjem uglu oka. To se zove "mačkasto izvlačenje". Ipak, vodite računa da ne preterate sa slojevima, jer će vam trepavice biti slepljene i gromuljičave. I ovde važi ono pravilo da je manje nekada više.

Kratke dlačice za donje trepavice

Pri izboru maskare presudne su dužina i gustina dlačica četkice. One s kratkim dlačicama pogodne su za kratke trepavice, dakle donje, a one s dugačkim dlačicama su za gornje trepavice. Sada postoje maskare s kombinacijom dužina dlačica i one su odlične za najmanje trepavice u unutrašnjosti oka, kao i za izvlačenje onih dužih na spoljašnjim krajevima.

Uvijajte trepavice, jer će vam oči biti krupnije

Da bi vam oči izgledale krupnije i izražajnije, a trepavice duže, pre nanošenja maskare trepavice uvijte mehaničkim ili električnim uvijačem. Električni uvijači napravljeni su tako da pod uticajem toplote brže uvijaju trepavice, a taj efekat duže traje. Međutim, ne morate da kupujete električni uvijač, dovoljno je da mehanički uvijač pre upotrebe blago zagrejete fenom za kosu.

Suva maskara? Imamo rešenje

U suvu maskaru stavite nekoliko kapi maslinovog ulja, zatvorite je, pa je stavite u posudu s ključalom vodom i sačekajte nekoliko minuta. Ovako "spremljenu" maskaru moći ćete da koristite najviše dva puta. A ako vam je maskara pri kraju, a hitno vam treba, dodajte nekoliko kapi fiziološkog rastvora, promućkajte i problem je rešen. Za sledeće šminkanje će vam ipak trebati nova.

Izvor: Žena.rs