Evo kako da vam kosa ostane što duže čista

Evo kako da vam kosa ostane što duže čista

Često pranje kose može da izazove više štete nego dobrog, prema rečima Lin Goldberg, direktorke bostonske klinike.

 Foto: Shutterstock

Učestalo pranje izaziva da lojne žlezde proizvedu više masti. Kao rezultat toga, kosa će biti masnija i oštećenija nego inače.

1. Obratite pažnju na temperaturu vode

Dok perete kosu, koristite toplu ili mlaku vodu, jer vruća povećava količinu masti koju luči koža. Nakon pranja je pustite da se prirodno osuši.

2. Vezujte kosu pre spavanja

Pre spavanja vežite kosu i kada legnete postavite je tako da bude na gornjoj ivici jastuka. Ako je dovoljno dugačka, vežite rep ili pletenicu.

3. Često menjajte jastučnicu

Ovo posebno važi kada je napolju toplo vreme, jer se tada kosa češće masti, a vaša koža znoji dok spavate. Ako imate dugačku kosu, najbolje bi bilo da koristite satenske jastučnice, kako bi vam kosa bila nežnija i ne bi se mrsila.

4. Vezujte pletenice

Pletenice su dobar način da se sakrije masna kosa. Što je gušća, to bolje. Predlažemo vam da je malo natapirate na temenu, kako bi neopran deo bio manje vidljiv. Postarajte se da bude pomalo "neuredna" kako bi bila živahnija.5.

5. Izbegavajte zalizanu kosu

Pokušajte da ne dajete prednost glatkoj i elegantnoj frizuri, jer će vam kosa izgledati još masnije i neurednije. Najbolja opcija je da je malo natapirate kako biste dobili dodatni volumen, a zatim da je pričvrstite u punđu ili rep.

 Foto: Shutterstock

6. Koristite suvi šampon

Kako biste sakrili masni sjaj, podelite kosu na pramenove i utrljajte na koren suvi šampon, kao da koristite lak za kosu.

Ako je šampon u vidu pudera, nakon primene ga držite 10 minuta, a zatim očešljajte. Nakon ovoga će vam kosa izgledati čisto.

7. Perite češalj

Ne zaboravite da redovno perete češalj i drugi pribor za kosu, jer na njima ostaje mast i materije sa kose koji je mogu umastiti. Dovoljno je da ih perete jednom nedeljno šamponom ili sapunom u toploj vodi.

8. Menjajte razdeljak

Promenite razdeljak sa jedne strane na drugu, ako je na sredini neka bude dijagonalno. Razlog za ovo je jednostavan: kosa gubi na volumenu kada je nameštena na jedan način. Takođe, najviše se prlja na tom mestu. Menjanje razdjeljka vam daje volumen, svež izgled i čistoću.

9. Pazite šta jedete

Kako bi vam kosa duže ostala čista, izbegavajte masnu ili prženu hranu. Isto važi i za šećer, beli hleb i konzervisanu hranu.

Zamenite je voćem i povrćem, mlečnim proizvodima, posnim mesom i koštunjavim voćem. Ovo će vam pomoći da smanjite aktivnost lojnih žlezda.

10. Ne zanemarujte umetke za kosu

Ako imate šiške, marama može biti zanimljiva opcija. Potrebno je da samo operete šiške i vežete maramu kako biste ih na neki način prikrili. Marama može da bude spas za sve one koji imaju kratku kosu. Problem sa dužom kosom može da se reši uz pomoć raznih umetaka za kosu.