Frizer objasnio zašto nikada ne bi trebalo da čupate sede iz kose

Frizer objasnio zašto nikada ne bi trebalo da čupate sede iz kose

Iako u nekim godinama počinje da se pojavljuje seda kosa, kod mnogih čak i pogled na jednu belu dlačicu budi želju da je iščupaju.

Foto: Shutterstock

“Većina ljudi to radi  jer veruje u mit da će ako se ta dlaka ne iščupa, kosa oko nje postati bela, ali to se ne dešava sve dok pigmentne čelije u njihovim folikulama ne umru”, objasnio je frizer i kreativni direktor kompanije SACHAJUAN Trey Gillen.

Čupanje sedih dlaka, kaže on, neće biti dobro za kosu: pošto u jednom folikulu može da izraste samo jedna dlaka, kada ona pobeli pigment nestaje, tako da čupanje sedih može samo da podstakne rast novih sedih dlaka na tom mestu.

“Osim toga, čupanjem može da se traumatizuje folikul dlake i da se ošteti tako da u njoj više ništa neće rasti”, kaže Gillen, napominjujući da ta štetna navika može čak da izazove i infekciju, ožiljke na temenu i ćelavost na nekim mestima.

Takođe je objasnio da seda kosa, osim što u svom folikulu proizvodi manje melanina, često proizvodi i manje sebuma, zbog čega ima drugačiju teksturu od ostalih dlaka.

“Seda kosa je skoro uvek grublja i gušća od kose koju ste imali pre nego što ste posedeli”, kaže Gillen i savetuje da povremene sede u kosi jednostavno – ignorišu

“Ako i postoji neki sedi pramen kojeg ‘morate’ da se rešite, pažljivo ga odrežite makazama umesto da ga iščupate”, predložio je za Real Simple, prenosi Večernji list.

 

Zatvoreno za komentare.