Greške prilikom nanošenja parfema

Greške prilikom nanošenja parfema

Na ljudskom telu postoje određena mesta na kojima će se, nakon stavljanja parfema, miris zadržati što je duže moguće. Da vam miris parfema ne bi trajao kraće nego što je predviđeno, posebno u toplim letnjim mesecima, primenite neke od ovih tehnika i sveži miris će vas pratiti duže nego što ste navikli.

Pravilno nanošenje

 Foto: Shutterstock

Nakon nanošenja parfema, mnogi ljudi protrljaju to mesto da bi zagrejali kožu i raširili miris. To je velika greška. Trljanjem parfema se razbijaju njegovi molekuli, a miris brže nestaje.

Ne nanositi parfem na odeću

 Foto: Shutterstock

Parfemi sadrže ulja, od kojih mogu da ostanu mrlje na garderobi.

Parfem i dezodorans

 Foto: Shutterstock

Ukoliko koristite dezodorans jakog mirisa, parfem vam nije potreban. Ako ne možete da zamislite izlazak iz kuće bez nanetog parfema, onda koristite neutralni dezodorans. Tako se jaki mirisi neće mešati.

Hidrirajte kožu 

 Foto: Shutterstock

Ako imate prirodno masnu kožu, imate sreće – miris će vam dugo trajati. Za osobe sa suvom kožom – raspitajte se da li vaš parfem postoji i u obliku losiona i koristite ga za maksimalni kapacitet mirisa. Ako ne postoji takav losion, najpre namažite bezmirisnu kremu na vlažnu kožu, gde god da nameravate da primenite parfem. 

Gde se nanosi

 Foto: Shutterstock

Toplota je ono što aktivira parfem. Pulsne tačke na vašem telu (gde se može osetiti puls) najbolja su za primenu mirisa, zbog topline vaše krvi. Takve tačke nalaze se iza uha, na dnu grla, na zglobu, unutar lakta i iza kolena. 

Parfem i tuširanje

 Foto: Pexels

Najbolje bi bilo da parfem nanosite odmah nakon tuširanja, jer će trajati duže ako se primeni na vlažnu kožu.

Menjanje parfema

 Foto: Pixabay 

Noću i u hladnijim mesecima, preporučuju se jači i muževniji mirisi, dok se po danu i u toplijim mesecima preporučuju lagane i prozračnije varijante. Jesen i zima idealni su za mošus i drvenaste mirise, a leto i proleće za cvetne i citrusne.

Količina koja se nanosi

 Foto: Pixabay

Parfemi sadrže oko 30 odsto parfemskog ekstrakta, a toaletne vode između 5 i 10 odsto. Zato parfem našpricajte najviše dvaput ako je jak, dok toaletnu vodu možete naneti i četiri puta.

Čuvajte parfem na hladnom, mračnijem mestu 

 Foto: Pixabay

Toplota, svetlost i vlažnost mogu da razbiju jedinjenja u parfemu, što dovodi do slabijeg mirisa. Da biste održali parfem u najboljem stanju, čuvajte ga na hladnom mestu, daleko od direktne sunčeve svetlosti. Obavezno ga držite van kupatila, pošto toplota i vlažnost od tuša mogu znatno da utiču na nestanak mirisa.