Zbog ovih grešaka prilikom pranja kose ona pojačano opada

Zbog ovih grešaka prilikom pranja kose ona pojačano opada

Znamo da kosa pojačano opada zbog promene godišnjih doba, ali nije ovo jedini razlog. Pojačano opadanje kose može da bude uzrokovano i neadekvatnim održavanjem odnosno pranjem kose, pa se više dlaka nego obično u kadi ili na četki, može naći kada se kosa pere previše često i kada se pri pranju koriste veoma jaki šamponi.  

Foto: Shuttestock

Prejaki šamponi, naročito ako se kosa pere često, svaki drugi-treći dan, mogu da oštete kosu i skrate životni vek vlasi, pa bi ako već ne možete da se odreknete navike čestog pranja, valjalo da probate sa nekim blažim šamponom. Dobro je povremeno, bar jednom nedeljno, na kosu naneti maslinovo ulje.

Foto: Unsplash

Pomaže i da se posle pranja, kosa ispere čajem od kamilice koji treba da bude dovoljno topao da pranje njima ne bude neprijatno.

Kamilica može da se pomeša i sa lavandom i limunom, pri čemu treba pomešati 25 g kamilice i 20 lavande, skuvati ih sa šoljom i po vode a kada se čaj ohladi dodati limunov sok. Čaj se utrljava u kosu posle pranja.

Umesto čaja od kamilice može da se upotrebi i čaj od koprive. 

Foto: Shuttestock

Kopriva je bogata fitosterolima, masnim kiselinama, vitaminima, mineralima pa je kao takva, efikasan stimulator i potpomaže jačanju korena dlake. Veoma je važna i za mineralizaciju i ishranu korena dlake pošto stimuliše lokalnu cirkulaciju. 

Ulje pšeničnih klica, kao i kokosovo i avokadovo ulje, takođe pomažu da se kosa obnovi, vrati joj se elastičnost i smanji opadanje.