Hemijski piling - šta je, koje vrste postoje i kome se preporučuje?

Hemijski piling – šta je, koje vrste postoje i kome se preporučuje?

Hemijski piling je jedna od najpopularnijih metoda čišćenja u svetu kozmetike i dermatologije, koja omogućava blistavu i zdravu kožu. 

Foto: Pexels

Ova tehnika podrazumeva primenu različitih hemijskih supstanci na dermis i epidermis kako bi se uklonile mrtve ćelije i podstakla regeneracija kože. Kroz nežno ljuštenje kože, hemijski pilinzi za lice donose mnoge koristi i poboljšavaju kvalitet kože.

Ukoliko želite da sebe počastite ovim specijalnim tretmanom, pročitajte naš blog tekst do kraja, jer vam u sledećim redovima otkrivamo sve što treba da znate o hemijskim pilinzima!

Šta je zapravo hemijski piling i kome je namenjen?

Hemijski piling se koristi kao deo beauty rutine, najčešće u koraku čišćenja i pripreme kože

On se može primenjivati samostalno ili u kombinaciji sa drugim tretmanima kao što su mikrodermoabrazija ili mezoterapija, a najčešće se izvodi u kozmetičkim salonima ili dermatološkim ordinacijama, zbog jačeg dejstva.

Međutim, postoje i proizvodi za hemijski piling koji se mogu koristiti kod kuće uz odgovarajuće uputstvo.

Ova metoda se primenjuje na licu, ali može se koristiti i na drugim delovima tela gde je potrebno obnavljanje i osvežavanje kože. Pre upotrebe hemijskog pilinga, važno je temeljno očistiti lice i ukloniti šminku kako bi preparat mogao delovati direktno na kožu.

To znači da možete koristiti vašu omiljenu umivalicu u formi pene ili gela, ili pak nežan skrab za lice koji neće osušiti kožu, kako ne biste poremetili njen pH balans. 

S obzirom na to da hemijski piling potpada pod kategoriju agresivnijih tretmana, ključno je da ne iziritirate kožu pre njegove primene - stoga su blagi preparati za čišćenje lica odlična solucija.

Ovi tretmani su namenjeni pre svega za problematičnu kožu, sklonu aknama, bubuljicama i sličnim “imperfekcijama”. Međutim, usled činjenice da može imati jače dejstvo, ne preporučuje se mladalačkoj (ne ispod navršenih 25 godina) i osetljivoj koži.

Foto: Pexels

Koje vrste hemijskih pilinga postoje?

Postoji nekoliko vrsta hemijskog pilinga koje se razlikuju po jačini i dubini delovanja. Blaži pilinzi se koriste za površinsko čišćenje i uklanjanje mrtvih ćelija, dok su jači pilinzi namenjeni tretiranju specifičnih kožnih problema kao što su ožiljci, hiperpigmentacija ili duboke bore.

Važno je napomenuti da je izbor hemijskog pilinga značajan u zavisnosti od tipa kože:

- Za masnu kožu sklonu aknama - preporučuje se piling sa salicilnom kiselinom koja ima sposobnost dubinskog čišćenja i regulisanja lučenja sebuma. 

- Suva koža - može se tretirati blažim pilingom koji neće izazvati iritaciju. 

- Normalna i kombinovana koža - mogu koristiti različite vrste pilinga u zavisnosti od specifičnih potreba.

Prilikom nanošenja hemijskog pilinga, važno je pratiti uputstva proizvođača i ne preterivati sa količinom preparata. Preporučuje se naneti piling ravnomerno na kožu i izbegavati područje oko očiju i usana. 

Takođe, važno je voditi računa o vremenu delovanja i pažljivo pratiti reakciju kože. Nakon upotrebe, kožu treba obavezno hidrirati i zaštiti od sunca upotrebom visokokvalitetne SPF kreme koja ima UVA i UVB zaštitu.

Pre nego što se odlučite za konkretan hemijski piling, toplo vam savetujemo da se konsultujete sa vašim izabranim lekarom i dermatologom kako biste utvrdili koja vrsta tretmana je najbolja opcija za vas i vašu kožu!

Foto: Pexels

Šta sadrži hemijski piling za čišćenje kože?

Hemijski piling može sadržavati različite aktivne supstance, a izbor zavisi od vrste i ciljeva tretmana. Evo nekoliko često korišćenih sastojaka u hemijskim pilingima:

- Voćne kiseline - glikolna kiselina, mlečna kiselina, limunska kiselina i druge voćne kiseline su popularni sastojci u hemijskim pilingima. Ove kiseline deluju na površinski sloj kože, otapajući mrtve ćelije i poboljšavajući teksturu kože. Takođe podstiču proizvodnju kolagena i elastina.

- Salicilna kiselina - ova kiselina je posebno efikasna u tretiranju masne kože i akni. Ona prodira dublje u pore, čisti ih i sprečava nastanak novih akni. Salicilna kiselina takođe ima protivupalna svojstva.

- Retinol - predstavlja derivat vitamina A, a često se koristi u anti-age tretmanima. On stimuliše obnovu ćelija kože, pomaže u smanjenju bora i poboljšava teksturu kože. Retinol takođe podstiče proizvodnju kolagena.

- Hijaluronska kiselina - ova prirodna supstanca prisutna u koži pomaže u zadržavanju vlage i hidrataciji kože. Hemijski piling koji sadrži hijaluronsku kiselinu može poboljšati hidrataciju kože, smanjiti fine bore i dati joj blistav izgled.

- Antioksidanti - kao što su vitamin C, vitamin E i zeleni čaj mogu se dodati u hemijske pilinge radi zaštite kože od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Oni takođe mogu pomoći u smanjenju oštećenja od sunca i poboljšanju tena.

Ukratko, hemijski piling je efikasna metoda koja pruža brojne prednosti za kožu. Uz pravilan odabir i pravilnu primenu, ovaj tretman može poboljšati teksturu kože, umanjiti sitne bore, ukloniti hiperpigmentaciju i dati blistav izgled.

Bez obzira na tip kože, postoji hemijski piling prilagođen individualnim potrebama. Važno je pravilno istražiti opcije i konsultovati stručnjaka kako biste odabrali najbolji piling za svoju kožu i postigli željene rezultate.

Zatvoreno za komentare.